Gyártósor Nem Magyarországra jön a Jaguar-gyár

Nem Magyarországra jön a Jaguar-gyár

Biró Csongor | 2015.02.19 15:00

Nem Magyarországra jön a Jaguar-gyár

A Birmingham Post brit lap szerint a térségünket is megcélozta új gyár építésének szándékával a brit Jaguar Land Rover. A lap szerint Ausztria vagy Törökország lehet a befutó.

A brit autóipar lendületét példázza, hogy az indiai kézben lévő Jaguar Land Rover (JLR) külföldi terjeszkedésbe fogott. A brit kormány és a különböző nemzeti befektetési irodák közötti megbeszélések felgyorsultak, miután az autógyártó egy újabb külföldi összeszerelő üzem megépítését tervezi. A brit lapok úgy tudják, hogy az osztrák és a török partnerekkel előrehaladottak a tárgyalások.

Jaguar XJ készül Castle Bromwich-ben

Az utóbbi években komoly beruházásokat hajtott végre a JLR Nagy-Britanniában, három gyárában dolgozók ezreinek adva munkát. A jövőben azonban beruházásainak a célpontja amerikai és brit helyszínekkel szemben a költségkímélőbb Európa, illetve Kelet-Európa lesz. Sokat vet latba, hogy térségünkben gyengék a szakszervezetek és olcsó a munkaerő (mindkettőben erős Magyarország, mégsem kerültünk célkeresztbe).

A vállalat a lapok értesüléseit nem erősítette meg, de nem cáfolták a terjeszkedés lehetőségét sem. Korábban amerikai lapokban az jelent meg, hogy Georgia államban, vagy Dél-Karolinában épülhet új gyára a JLR-nek, ahol a tervek szerint évi 200 ezer autó készülhet.

A JLR decemberben kemény kompromisszumot kötött dolgozóival, akik kétéves bérmegállapodással garanciát kaptak fizetésük emelkedésére, ugyanakkor veszítettek nyugdíjalapjaik értékéből. A szakszervezetek azonban nem nyugszanak és próbálnak előnyösebb megállapodást kicsikarni a munkáltatótól.

A Jaguar Land Rover 2009-es eladása óta megduplázta gyártási darabszámát, a Tata tulajdonában lévő vállalat 2014-ben 462 678 Jaguart, Land Rovert és Range Rovert értékesített. A cég tavaly nyitott üzemet Kínában, jövőre készül el brazil gyára.

Kiemelt Partnereink