Beszállítók Nagykorú a tatabányai Sanmina

Nagykorú a tatabányai Sanmina

Gulyás Géza | 2015.08.19 13:36

Nagykorú a tatabányai Sanmina

Az idén ünnepli 18. születésnapját az amerikai tulajdonú Sanmina cégcsoport tatabányai gyára. Pontosabban most már két gyár is van egymás mellett, az egyik gyártással, a másik javítással foglalkozik. Mindkettőnél dinamikus a fejlődés.

Hirdetés

Hoffmann Károly ügyvezető igazgatót arra kértük, először a Sanmina cégcsoport és az autóipar kapcsolatáról adjon tájékoztatást.

– Immár 22 éves autóipari tapasztalattal rendelkezik a cég – mondja. – Világszerte 14 Sanmina-gyárnak van az autóipari gyártáshoz szükséges minőségügyi tanúsítványa, köztük van a miénk is. A cégcsoport tagja vezető nemzetközi szakmai szervezeteknek, mint például a ZVEI és a SAE.

– Milyen irányelvek mentén folyik a munka?

– Költséghatékony gyártást és rugalmasságot adunk a partnereinken, valamint törekszünk az egyszámjegyű PPM (1 millió termékre vetített hibás termékek száma) minőségi szint elérésére. Minden esetben kikérjük a partnerek véleményét, és legalább ilyen fontos, hogy maximálisan figyelembe is vesszük. Ennek szellemében a heti és havi operatív megbeszéléseken túl rendszeresen mérjük a vevői elégedettséget. A negyedéves értekezleteken áttekintjük a legfontosabb pontokat, a stratégiát minden egyes vevővel. Ha kell, gyorsan változtatunk. Az úgynevezett TQM (Total Quality Management) megközelítést három tengely mentén használjuk: az egyik a termékek és folyamatok kiváló minősége, a másik a vásárolt alkatrészek minőségmenedzselése, a harmadik pedig a késztermékek folyamatos fejlesztése. Alkalmazzuk a német ZVEI szerinti tartósságvizsgálatokat és a hibaaktiválást a tesztek során. A PPAP folyamatunkban a nulla hiba „elérését” célozzuk meg. Partnereinket a korai beszállítói együttműködés keretében tervezési, mintagyártási, valamint FMEA és DFx szolgáltatással is támogatjuk az APQP (Advanced Product Quality Planing) folyamatunk szerint.

– Kik a legjelentősebb vevők?

– Elsősorban a Tier 1-es autóipari beszállítók az elektronikus részegységek, a komplett modulok és a tervezés területén. Megrendelőink közvetlenül az OEM autógyártók is. Termékeink – a keréknyomás- és a motortéri érzékelőktől a műszerfali, illetve multimédiás berendezéseken át az autót vezérlő komputerig – megtalálhatóak a legtöbb jelentős európai és amerikai autómárkában.

– A tatabányai gyár mikor került kapcsolatba az autóiparral?

– Tizenkét éve szereztük meg az autóipari TS minősítést. Úttörők voltunk a költséghatékony, korábban az autóiparban kevésbé alkalmazott technológiák bevezetésében. Ilyen például a nagyméretű konnektorok SMT soron történő automatikus beültetése úgynevezett pin-in-paste technológiával. Egy másik a kisebb kártyák stancolásos kivágása. Most több mint 1000 a dolgozók száma, termelésünk több mint felét az autóipari termékek gyártása teszi ki.

– Úgy tudom, nemcsak autóipari termékek készülnek Tatabányán, de ezek mégis összefüggenek valamennyire a gyártás több mint felét kitevő autóipari alkatrészekkel.

– A másik fő termékvonalunk a telekommunikációs infrastrukturális berendezések gyártása. Ezek igen nagy komplexitással rendelkeznek, igen magasak velük szemben a megbízhatósági és az élettartamra vonatkozó igények. A gyártásuk során kidolgozott komplex technológiákat igyekszünk az autóipari termékeknél is felhasználni. Ez egyértelműen a költségek csökkentésével, a minőség javulásával, így versenyképességünk növekedésével jár.

– Van olyan különlegesség, ami fontos az autóipari vevők számára?

– A teljes körű folyamat és alkatrész nyomkövetést említeném. A Sanmina által a hadiipari gyökerekből kifejlesztett szoftver segítségével a legkisebb csomagolási egység szintjéig sikerült megvalósítanunk az alkatrészek nyomkövetését, valamint minden egyes munkafázis adatait is rögzítjük és tároljuk.

Kiemelt Partnereink