Gyártósor Már gyártja a Ford az új Mustangot

Már gyártja a Ford az új Mustangot

autopro.hu | 2014.10.01 13:48

Már gyártja a Ford az új Mustangot

Augusztus végén megkezdődött a 2015-ös Mustang gyártása az amerikai Ford Flat Rock összeszerelő üzemében: ötvenéves története során az autó most először lesz kapható világszerte. Az új Mustang idén ősszel jelenik meg az észak-amerikai márkakereskedésekben, jövőre pedig több mint 120 országban kerül forgalomba.

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy ezzel megkezdték a modell hatodik generációjának gyártását. A Ford globális modellkínálatában a Mustang jobbkormányos kivitele is szerepel, így az autó több mint 25 olyan piacon – többek közt az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Dél-Afrikában – is megjelenhet, ahol a balra tarts van érvényben az utakon.

Az évforduló emlékére minden 2015-ös modell műszerfalán látható lesz egy embléma a vágtató musztánggal és a felirattal: Mustang – 1964 óta. Több mint 9,2 millió darab kelt el a modellből. Az autó több ezer alkalommal szerepelt különféle filmekben, tévéműsorokban, videoklipekben és videojátékokban, és közel 8 millió lájkjával ez a Facebook legnépszerűbb járműve.

A továbbfejlesztett V8-as mellett a motorpalettán egy 3,7 literes V6-os blokk is szerepel, nem beszélve a vadonatúj, 2,3 literes EcoBoost erőforrásról, ami a legmodernebb technológiát jeleníti meg a Mustangban. A GT-t továbbra is az 5,0 literes V8-as motor legutóbbi változata hajtja, aminek új szelepvezérlése, szívórendszere és tökéletesített hengerfeje révén a teljesítmény 436 lóerő, a forgatónyomaték pedig 542 Nm. A Mustang 2,3 literes EcoBoost blokkja a legmodernebb technológiákkal működik, többek közt közvetlen üzemanyag-befecskendezéssel, változó szelepvezérléssel és kettős turbófeltöltéssel, a motor teljesítménye 310 lóerő, forgatónyomatéka 434 Nm.

2013-ban, vagyis kilenc évvel azután, hogy a Mustang gyártása átkerült a Flat Rock összeszerelő üzembe, a gyár szerelőszalagjáról legördült az egymilliomodik Mustang.

A gyár tavaly jelentős átalakuláson esett át. Egy 555 millió dolláros befektetés részeként beindult a rugalmas termelésre alkalmas karosszériaüzem, aminek segítségével ugyanazon a gyártósoron többféle modell is készülhet. A Flat Rock gyárban emellett nemrégiben több új technológiát is meghonosítottak, többek közt a három nedves festékréteg-felhordást, a szennyeződést-keresést és a lézeres forrasztási eljárást. A Mustang mellett a Ford Fusion is a Flat Rockban készül; amikor a szerelőszalagok teljes kapacitással működnek, a létesítményben mintegy 3000 munkás dolgozik két műszakban. Itt 1987 óta készülnek autók: a létesítményt a Mazda Motor Manufacturing USA építette a Mazda MX-6 gyártására. 1992-ben a Ford 50 százalékos részesedést vásárolt a gyárban, amelynek új neve AutoAlliance International lett. Az idők során a Flat Rock üzem gyártotta a Mazda 626, a Mazda6, a Mercury Cougar és a Ford Probe típusokat.

Kiemelt Partnereink