Gyártósor Költözik a szülői házból az R-osztály

Költözik a szülői házból az R-osztály

Biró Csongor | 2015.01.27 15:50

Költözik a szülői házból az R-osztály

Tíz év telt el azóta, hogy a Mercedes-Benz piacra dobta luxus egyterűjét, a különleges R-osztályt. A modell második virágzását éli.

Hirdetés

Az öt-, hat- és hétüléses változatban is kapható, egyszer már ráncfelvarrott R-osztály sosem volt a slágerlisták élén, legjobb évében is alig húszezret gyártottak belőle. De akárcsak a G-osztály, örök kedvenc a rétegvásárlók körében. Ám, míg Európában és Amerikában lanyha az érdeklődés iránta, addig Kínában egyre keresettebb a modell. Ott évi tízezer példányt eladnak akkor is ha esik, és akkor is, ha szakad. A kocsit jelenleg az alabamai Tuscaloosában gyártják, de már nem sokáig.

Egy igazi bálna

Nem hagyják abba a gyártását, csak elköltöztetik, mert nem győzik az új SUV modellek iránti fokozódó kereslet csillapítását (M-osztályt és GL-t gyártanak). Kell a gyártósor az ML-t búcsúztató új GLE modellnek. Az R-osztály Indiana államba költözik, az AM General South Bend-i üzemébe, ahol jelenleg a Hummer katonai őse, a HMMWV terepjáró készül. Szó volt a kínai gyártás lehetőségéről is, de a beszállítói lánc hiányossága miatt inkább a közelebbi amerikai telephely mellett döntött a Daimler vezetése.

Az akár 510 lóerős benzinmotorral is választható R-osztály fő piaca Kína, ahol természetesen a hosszított tengelytávú változatot rendelik.

Kiemelt Partnereink