Gyártósor Kész a Skoda új motorfejlesztő központja

Kész a Skoda új motorfejlesztő központja

Biró Csongor | 2014.09.16 09:01

Kész a Skoda új motorfejlesztő központja

Megkezdődött a munka a Mlada Boleslavban újonnan épült motorfejlesztő központban. A jelenlegi kutatatás-fejlesztési központot a Volkswagen-csoport 45 millió euróból újította fel és bővítette ki két év alatt.

Hirdetés

Az elkövetkező években a cseh autógyártó évi 1,5 millió gépkocsi eladását tűzte ki célul. Az új motorfejlesztő ennek a szerves fejlődésnek a támogatásaként jött létre. Általa megerősödik a cseh mérnökipar, a fiatalok számára még vonzóbb lesz a munka a Skodánál.

Teszten a kipufogórendszer

Az új épületre 34 millió eurót költöttek, a felszerelésére további 10 milliót - ezzel a Skoda az egyik legnagyobb nem állami kutatási központot hozta létre Csehországban. 21 motorpadon (a legerősebb 400 kilowattos) tesztelhetik a legújabb erőforrásokat, amelyeket természetesen a Skodán kívül a csoport más márkáiba is beszerelnek. A berendezéseket a hétköznapi motorok mellett a versenysportban alkalmazott gépek tesztelésére és tervezésére is használják majd. További hat speciális próbapadon a belsőégésű motorok alkatrészeinek a tartósságát vizsgálják, hogy felkészülhessenek időben az esetleges hibákra. Mivel globális motorokról van szó, a tesztek során a legextrémebb időjárási és környezeti viszonyokat is modellezik és a különböző üzemanyagfajták és minőségek tesztjét is elvégzik.

A motorfejlesztő központ a környezetvédelem jegyében épült fel, a motortesztelő padok a feleslegesenergiát visszatáplálják a központi rendszerbe. Motorok és a kipufogók hőjét is felhasználják az épület fűtésére és hűtésére. Különböző megoldásokkal 1140 MWh hőenergiát és 400 MWh elektromos energiát takarítanak meg a hagyományos megoldásokkal szemben. Ez éves szinten számolva 720 tonna szén-dioxid kibocsátásának felel meg.

Motorfejlesztő központ Mlada Boleslavban

A hűtővizet a Jizera folyóból nyerik ki szintén fenntartható módon, így évi 16 ezer köbméter ivóvizet takarítanak meg. A fejlesztőközpont szomszédságában 48 ezer négyzetméteres zöld övezetet alakítottak ki. A Skoda csehországi fejlesztési részlegénél jelenleg 1700 specialista, mérnök, technikus, tervező dolgozik.

Kiemelt Partnereink