Gyártósor Felfüggeszti oroszországi gyártását a Nissan

Felfüggeszti oroszországi gyártását a Nissan

Biró Csongor | 2015.03.17 13:13

Felfüggeszti oroszországi gyártását a Nissan

A Nissan bejelentette, hogy március 16-31. között felfüggeszti autóinak gyártását az oroszországi Szentpéterváron a gyenge piaci kereslet miatt.

Az orosz újautó-piac februárban 38 százalékkal zuhant az egy évvel korábbi szentén gyenge adathoz képest. A múlt hónapban 128 ezer 298 autót adtak el az oroszországi kereskedők. Az orosz gazdaság az olajár-csökkenés és a nyugati szankciók hatására megnyekkent, ennek következménye a visszafogott fogyasztás. A gyenge rubel miatt az autógyártók kénytelenek folyamatosan árat emelni, ami szintén elriasztja a vásárlókat.

A Nissan eladásai 45 százalékkal estek vissza, 9447 autót értékesített a japán márka. A helyzetre reagálva nem hosszabbítják meg az ideiglenes dolgozók szerződését és nem is vesznek fel újakat, amíg nem javul az értékesítés. A Nissan X-Trailt, Muranót, Teanát és Pathfindert gyárt Szentpéterváron, de AvtoVAZ modellek is készülnek ott. Kivonulásról azonban szó sincs, a Nissan hosszú távra tervez Oroszországban és megfontolja a jelenlegi ötvenezres kapacitás megduplázását a pétervári üzemben.

Szintén szünetelteti a gyártást a General Motors, amely nyolc hétre állította le a gyártósorait, miután szeptemberben kettőről egy műszakra csökkentette a termelést.

Kiemelt Partnereink