Gyártók Eurómilliárdokat invesztál a VW Spanyolországba

Eurómilliárdokat invesztál a VW Spanyolországba

autopro.hu | 2015.05.14 13:49

Eurómilliárdokat invesztál a VW Spanyolországba

A legnagyobb ipari befektetés az ország történetében, amely a vállalat spanyolországi ipari létesítményeinek, a navarrai Volkswagen és a martorelli Seat gyárnak a tőkeberuházásait illetve a kutatás és fejlesztés költségeit érintik.

Hirdetés

A Volkswagen-csoport 2015 és 2019 között 4,2 milliárd euró infrastruktúra- és modellfejlesztést célzó befektetést eszközöl Spanyolországban, amely a valaha volt legnagyobb ipari invesztíció az ország történetében. Az invesztíció a vállalat spanyolországi létesítményeit, a navarrai Volkswagen üzemet és a martorelli (barcelonai) Seat gyárat érinti.

A Volkswagen-csoport új beruházása nem csupán a spanyolországi gyárak jövőjét garantálja, de a megbízások számát és a foglalkoztatottságot tekintve rendkívül pozitív hatással lesz a spanyol autóipari beszállítói hálózatra is. A beruházáshoz kapcsolódóan a Volkswagen-csoport jelentősen megnöveli a beszerzésnél a Spanyolországban gyártott alkatrészek számát.

Francisco Javier García Sanz, a Volkswagen AG igazgatótanácsának tagja és a spanyol kormányfő, Mariano Rajoy a Moncloa palotában egyeztetett az új beruházás részleteiről

Spanyolországban hozzávetőleg 22 000 dolgozót foglalkoztatnak: Seat, Volkswagen Navarra, Volkswagen-Audi Spain, Volkswagen Financial Services, Volkswagen Group Retail Spain, Porsche Iberica, MAN Truck & Bus, MAN Finance, MAN Diesel & Turbo, Scania Iberica, Scania Finance, Italdesign Giugiaro Barcelona és Audi Tooling Barcelona.

A 2014-es évben a Volkswagen-csoport spanyolországi vállalatainak értékesítés árbevétele 13,8 milliárd euróra nőtt, ami a teljes spanyol GDP 1,3 százaléka. A tavalyi évben a csoporthoz tartozó márkák spanyolországi kiszállításai elérték a 216 250 autót, amelyből több mint 200 000 személyautó volt. Ez azt jelenti, hogy a 2014-ben Spanyolországban regisztrált személyautók és off-road járművek közül minden negyedik a Volkswagen-csoport kötelékéből érkezett.

Termelési szempontból a Seat martorelli és a Volkswagen navarrai üzemének gyártósoráról a tavalyi évben összesen 748 400 jármű gördült le, amely 13,1 százalékos bővülés az előző évhez képest. Minden harmadik Spanyolországban készült jármű a csoport gyáraiból származik.

A konszern világszintű kiszállításai a 2014-es évben - négy évvel megelőzve az eredeti céldátumot - meghaladták a 10 millió autót, míg értékesítési árbevétele átlépte a 200 milliárd eurót.

A vállalathoz a következő márkák tartoznak: Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Volkswagen haszonjárművek, Ducati, Scania és MAN. Ezen felül a Volkswagen-csoport pénzügyi szolgáltatások széles körét kínálja, mint például kereskedői illetve ügyfélfinanszírozási megoldások, lízing, banki és biztosítási tevékenységek illetve flottamenedzsment. Összesen 118 gyáregységet üzemeltet és világszerte 592 000 dolgozónak biztosít munkát.

Kiemelt Partnereink