Gyártósor Elviselhetetlen a forróság – hogyan védekeznek a hőség ellen a gyártósorok mellett?

Elviselhetetlen a forróság – hogyan védekeznek a hőség ellen a gyártósorok mellett?

Pardavi Mariann | 2017.06.28 14:30

Elviselhetetlen a forróság – hogyan védekeznek a hőség ellen a gyártósorok mellett?

Június utolsó heteinek kánikulája alaposan próbára teszi az ember tűrőképességét, a meteorológusok szerint ma van a legforróbb nap. Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy a magyar gyárakban hogyan teszik elviselhetővé a forróságot.

Hirdetés

Kibírhatatlan a forróság, a glóbusz egyik fele a kánikulától szenved. Az Egyesült Államok nyugati partjainál olvadnak a köztéri szemetesek, sütőkesztyűben vezetnek, a kilincseket pedig letakarják, hogy ne okozzon égési sérüléseket az izzó fém. Hetek óta tart a forróság, a közösségi oldalakra sorra kerülnek ki az ezt számokkal dokumentáló képek, amiken rendszerint 120 Fahrenheit fölötti hőmérsékletet figyelhető meg. Ez nem kevesebb, mint 50 Celsius fok.

Magyarországon egy picit jobb a helyzet, bár a 40 Celsius feletti csúcsokon még így sem vacogunk. Hatványozottan nagyobb a meleg azokon a területeken, ahol ontják magukból a hőt a gépek, és fizikai munkát kell végezni. Például a gyártósorok mellett. Magyarországi cégeket kérdeztünk meg, mit tesznek a hőség ellen, hogyan védik a munkatársak egészségét. A kecskeméti Mercedesnél a különböző szellőzés- és klímatechnikai megoldások mellett például hűtött vízzel és szükség esetén extra szünetekkel segítenek átvészelni a dolgozóknak a forró napokat. Azt közölték, a magyarországi gyár kivitelezésénél már a kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy korszerű és dolgozóbarát munkakörülményeket biztosítsanak munkavállalók részére, dolgozzanak azok a gyár bármely területén.

Hasonlóan fogalmazott az Audi Hungaria sajtóosztálya is: eleve úgy alakították ki a gyártócsarnokokat, hogy hőségben is megfelelően tudják hűteni a levegőt. Az automata mérőberendezések három paramétert mérnek folyamatosan (száraz és nedves hőmérséklet, légsebesség) és a beállított határérték elérése esetén automatikus információs rendszer segítségével azonnal értesítenek minden érintett vezetőt a kötelező óránkénti pihenőidő kiadásáról. Minden munkaterületen rendelkezésre állnak szódavíz-automaták, a vállalat továbbá citromlevet is biztosít a munkatársak számára a hőségszünetben a teamszobákban és -sarkokban. Sőt, a termelésben dolgozó munkatársak számára névre szóló termoszt biztosít a győri Audi az ivóvíz hidegen tartására. Ahol a munkabiztonsági előírások lehetővé teszik, engedélyezik a könnyített ruházatot. Azt is közölték, hogy az egészségmanagement terület megelőző tájékoztatást folytat a munkatársakkal a hőség egészségügyi hatásaival kapcsolatban és a védekezés módjáról, továbbá értesíti a mentőszolgálatot a hőségszünet elrendeléséről, gondoskodik megfelelő mennyiségű infúziókészletről.

Szentgotthárdon, az Opelnél is küzdenek a meleggel: legelterjedtebb módszer a szellőztetés, de van olyan csarnok, amelynek lapos tetején vízporlasztó hűtőrendszer működik, ennek révén a belső hőmérsékletet tudják csökkenteni. A teamszobák a csarnokban is klimatizáltak, a szerelősorokon pedig minden munkahelyet mesterséges szellőztetéssel láttak el.

A Boschtól azt a választ kaptuk, hogy telephelyein a melegebb időjárás sem jelent a termelés szervezése szempontjából különösebb kihívást, hiszen mind az irodai munkát végzők, mind a fejlesztésben vagy a gyártásban dolgozók klimatizált környezetben, folyamatosan működő automata és napfényérzékelős redőnyök mellett végzik a munkájukat. Továbbá minden műszakban rendelkezésre áll ivóvíz is – évszaktól függetlenül.

A Continental szegedi gyárában minden munkaállomáson ventillátorokat helyeztek ki, a munkatársak klímás helyiségben pihenhetnek és zuhanyzásra is van lehetőség. Tízperces szünet jár óránként, védőitalt osztanak, extra italautomatát helyeztek üzembe, továbbá ellátják a dolgozókat vitaminos pezsgőtablettával is.

A kisebb cégek is vigyáznak a dolgozóikra: a győri Melecs üzemében például a termelésben légkondíciónálót üzemelnek, és több szünetet, állandó folyadékpótlást biztosítanak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink