Gyártósor Csonka Szabolcs: szinte nullára csökkenthető a karbantartási költség

Csonka Szabolcs: szinte nullára csökkenthető a karbantartási költség

Pardavi Mariann | 2017.04.12 09:30

Csonka Szabolcs: szinte nullára csökkenthető a karbantartási költség

A győri székhelyű GIMEX-Hidraulika Kft. befogástechnika üzletágának vezetője szerint az elektromos autók alapjaiban fogják átalakítani az általunk ismert világot. A szakemberrel azt jártuk körbe, hogyan tudnak lépést tartani ezzel a folyamattal, továbbá a digitális változásokkal az autóipar szereplői.

Hirdetés

– Milyen trendek várhatóak a gyártástechnológiában a következő években?
– Január végén részt vettünk a német Roemheld csoport nemzetközi konferenciáján, ahol kiemelték az aktuális témaköröket: az elektromos autót, az Ipar 4.0- t, a 3D nyomtatást, az automatizálást, a fenntarthatóságot. Általánosságban ezek fogják meghatározni a következő évtizedet. Gyártástechnológia szempontjából a teljes mértékben automatizálható befogó eszközökön van a fókusz, amelyek a gyártási folyamatba beintegrálhatóak, szavatolva a teljes üzembiztonságot, ellenőrzést, továbbá a karbantartási folyamatok is könnyebben tervezhetőek lesznek. Számos szorító eszköz már karbonszálas anyagból készül vagy könnyített kivitelben, amely technológiák révén a gépek energiafelhasználása csökken. A könnyebb súlyok által a mechanikus szerkezetek nem kapnak akkora terhelést, élettartamuk növekszik, a gyártás ciklusideje lerövidül, így több munkadarab előállítása lehetséges azonos idő alatt.

– Idővel teljes mértékben kiválthatja az elektromos működtetés a hidraulikus elemeket?
– Egyre nagyobb mértékben fognak elektromos működtetésű eszközöket alkalmazni a befogástechnika területén, mivel egyszerűbben integrálhatóak a komplett gyártósor rendszerébe. Egy elektromos befogónál persze magasabb még a kezdeti beruházási költség, mint a hidraulikus működésűnél, de hosszú távú előnye, hogy szinte nullára csökkennek a karbantartási költségek, mivel itt nincs szükség rendszeres olaj- és szűrőcserére, a hidraulika rendszer folyamatos karbantartására. A Gimexnél már elérhetőek a Roemheld lengőkaros befogók, támhengerek, nullpontrendszerek, présgépek, lineáris mozgató hengerek és szerszámrögzítő egységek elektromos kivitelei is. A hidraulikus befogókat nem fogják, nem tudják még teljes mértékben az elektromos kivitelűek felváltani, az elektromos befogókat a nagyobb beépítési méretek jellemzik a hidraulikus eszközökkel szemben, de a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően a különbség egyre kisebb. Számos feladatnál szükséges nagy szorító- és tartóerő kis helyigény mellett, amelyeket még a hidraulikus működésű kivitelek tudnak garantálni. Az új generációs hidraulikus befogóegységek éppen ezért már fel vannak szerelve az automatizáláshoz elengedhetetlen pozíciólekérdezőkkel, szorítóerő- és útmérő szenzorokkal, munkadarab-felfekvésellenőrző kialakításokkal. A szorító egységeken kívül a szelepek, nyomáskapcsolók, távadók is nagy változáson mennek keresztül. Fő cél itt is az automatizálhatóság, a szelepek paramétereit már kézi beavatkozás nélkül beállíthatjuk. Vezeték nélküli nyomástávadók küldik jeleiket a szerszámgéppel összekötött vevőegység felé, amely egy időben 16 darab adót képes lekövetni, így a palettás rendszerek nélkülözhetetlen kiegészítője.

– Miben jobbak a Roemheld termékei más cégek termékeihez képest?
– A vevő a terméken túl ötletet és megoldást vesz. A Roemheld-elemek kiváló minőségűek és komplett megoldást nyújtanak. Mi a vevővel együtt dolgozzuk ki a számára legmegfelelőbb technológiát. Például a Roemheld szorítóegységeken kívül, azok egy rendszerbe integrálását, összeszerelését, és a hozzá szükséges valamennyi eszközt egy kézből biztosítjuk, beleértve a tápegységet és a rendszerinstallációt is. Az elemek nagy részének karbantartását és felújítását is tudjuk vállalni.

Készülék elektromos lengőkaros- és támhengerrel

– Mit gondol, hogyan változtatja meg a digitális gyártás elterjedése a gyártósorokat?
– Jelentősen csökkenthetőek az emberi mulasztásból eredő hibák, így minimális selejt keletkezik. A rendszerek segítségével gyorsabb az átállás egy újabb termék gyártására. A nullpontrendszer használata biztosítja a különböző megfogó készülékek, tokmányok cseréjét.

– Mire kell figyelniük az autóiparban tevékenykedő kisvállalatoknak, ha nem akarnak lemaradni?
– Fontos a folyamatos képzés a gyártástechnológiai trendek terén. A Gimex folyamatosan tart témaspecifikus vevőszemináriumokat, a partnerek igényeire szabva. Ezáltal a felhasználók megismerhetik az elemek belső felépítését, azok gyakorlatban történő alkalmazását, közel 24 éves tapasztalat átadása mellett.

– Milyen előnyökkel jár a negyedik ipari forradalom? Hogyan kapcsolódik a Gimex az Ipar 4.0-hoz?
– Az Ipar 4.0-át nehéz leválasztani a világ átalakulásáról, ma már minden a hatékonyságról, fenntarthatóságról, kényelemről, egyszerűsítésről szól. Okostelefonnal egy applikáción keresztül például egy kattintással ellenőrizhetőek egy szorító- vagy befogókészülék aktuális paraméterei, adatai, akár távoli eléréssel is. Hogy érzékeltessem ennek jelentőségét, például egy mérnök vagy karbantartó munkatársnak nem is szükséges az üzemben tartózkodnia az adatok megtekintéséhez, hanem egyszerűen az irodában ülve, okostelefonján keresztül leellenőrizheti azokat.

– Hogyan fog átalakulni az autóipar a közeljövőben az elmondottak fényében? Mik lesznek a meghatározó irányzatok?
– Az elektromos autók elterjedése minden szempontból át fogja formálni az általunk jelenleg ismert világot, a fejlődés nem áll meg. A következő évtizedet a költségcsökkentés, hatékonyságnövelés és a fenntarthatóság fogja jellemezni. Az alkatrészgyártóknak erre kell felkészülnie, nekünk és a hozzánk hasonló szolgáltatók feladata pedig, hogy a gyártástechnológiai elemeket, újításokat napra készen bemutassa a magyar piacon. Ennek egy jó megoldása az információk teljeskörű, online elérése.

– Ezt a törekvést jutalmazták idén a „Web-Oszkár” díjjal?
– Azon dolgozunk, hogy elérhetővé tegyük az összes szükséges információt, szakcikket, felhasználási példát, videót online is, elsősorban a weboldalunkon. A Roemheld Website Award 2017 szobrot januárban vehettük át Németországban, mint a gyártástechnológiai elemeket gyártó német Roemheld GmbH magyar képviselete. A Roemheld az éves nemzetközi értékesítési konferenciáján osztja ki a díjat a nemzetközi képviseletei között a legjobbnak ítélt honlapért. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy idén a Gimex kapta a megtisztelő címet.

GIMEX-Hidraulika Kft.
[email protected]
www.gimex.hu

Hirdetés

Kiemelt Partnereink