Gyártósor Búcsú egy legendától - véget ér a Defender gyártása

Búcsú egy legendától - véget ér a Defender gyártása

autopro.hu | 2015.01.27 06:19

Búcsú egy legendától - véget ér a Defender gyártása

68 éve kezdte meg világhódító útját a Land Rover bárhová eljutni képes modellje. 2015 végén leállnak a gyártósorai, hogy átadja a helyét az utódnak.

Hirdetés

Az off-road autózás szimbóluma, a Land Rover Defender a II. világháborút követően, annak nyomán született. Megépítését ugyanis az úgynevezett American World War II Jeep inspirálta, kezdetben nem is egészen véletlenül a brit hadsereg körében volt népszerű - igaz, akkor még nem Defendernek hívták.

Land Rover Defender Autobioghraphy - emlék a jövőnek

A mindenféle szériasorszámok monotóniáját 1990-ben törte meg a gyártó, amikor a Series III sorozatot követően a 90-es és 110-es modellek megkapták a Defender nevet. Mind a mai napig jellegzetes, szinte végletesen leegyszerűsített, egyben elnyűhetetlen formavilágot és praktikumot ért alatta a világ járműipara. Elvisz bárhová, vissza is hoz akár a legkeményebb terepekről.

Ha ennyire "mindentudó" az autó, miért lett vége a történetnek? A választ úgy hívják: Euro VI szabályozás és gyártástechnológiai fejlődés. Bár eljárt felette az idő, a Land Rover Defender lehet a mérce a jövő autóipara számára. Vajon mennyi lehet legfeljebb egy "modellöltő"? Mai tudásunk szerint nagyjából 70 év...

A ma is élő, idén még sorozatban gyártott legendára az alábbi videóval emlékezünk, amely a brit Solihull üzem gyártósorán vezet végig bennünket.

A "záróévben" három változatban készül itt a Defender: az Autobioghraphy, Adventure és Heritage nevek hűen összefoglalják, amit a Land Rover eme modelljéről akár 70 év múlva is tudni érdemes.

Az utódról annyi sejthető, hogy 2011 DC 100 tanulmányautó alapjaira építik majd az "új legendát".

Kiemelt Partnereink