Gyártók Brazíliában épít gyárat a Jaguar Land Rover

Brazíliában épít gyárat a Jaguar Land Rover

Panker Gergő | 2014.12.12 05:17

Brazíliában épít gyárat a Jaguar Land Rover

Az indiai kézben lévő Jaguar Land Rover múlt hét kedden bejelentette, hogy megkezdte az első teljesen a vállalat tulajdonában lévő Egyesült Királyságon kívüli gyártóegységének felépítését a brazíliai Itatiaia városában, Rio de Janeiro közelében.

Hirdetés

Az egykor brit kézben lévő gyártó egy közleményben elmondta, hogy a 290 millió dolláros ultramodern komplexum része lesz továbbá egy oktatási és üzleti központ is. A gyár éves kapacitása 24 ezer jármű lesz, valamint 400 embernek biztosítja majd a megélhetését. A projektnek köszönhetően a Jaguar lesz az első brit autógyártó, amelyik járműgyárat épít Brazíliában.

– Az új brazil gyártóbázis fontos része a Jaguar Land Rover hosszútávú fenntarthatóságának – mondta Ralph Speth, a Tata tulajdonában lévő vállalat vezérigazgatója a gyár alapkőletételén. – Az építkezés megkezdése egy fontos mérföldkő, valamint egy újabb lépést jelent azon tervünkben, hogy globális szinten is kiterjesszük a gyártást – ismertette Speth. Az első autók 2016-ban gördülhetnek le majd a gyártósorról.

Speth elmondta: az oktatási központ megtestesíti a vállalat elkötelezetségét, hogy biztosítsa a jövő munkaereje számára szükséges képességek fejlesztését, hogy lehetővé tegye egy fenntartható prémium autóipar kialakítását Brazíliában.

A vállalat reméli, hogy a az indiai Tata Motors tulajdonában lévő Jaguarnak sikerül szoros kapcsolatot kialakítania a helyi közösséggel, illetve számos alkatrészt helyileg fog beszerezni, ám részben a globális beszállítói láncához is fordul majd.

Luiz Fernando Pezao, Rio állam kormányzója a gyár alapkőletételén elmondta, hogy mindez egy „történelmi jelentőségű pillanat Rio állam számára“, illetve megtiszteltetés az állam számára, hogy ott épülhet fel a vállalat oktatási központja, amely az első ilyen kezdeményezés Dél-Amerikában. Hozzátette: a riói régió „tökéletes körülményeket“ kínál a jövőbeli befektetők számára.

Az oktatási központ mellett a Jaguar Land Rover nemrég Itatiaia mellett elindította egy új program első fázisát, amelyen belül a vállalat a jövőbeli alkalmazottakat inspirálja azáltal, hogy autóipari munkatapasztalatot kínál a 17—26 éves korosztály számára.

Az egyik jármű, melynek gyártását a Jaguar be szeretné vezetni az új gyárban, az a nemrég megrendezett Sao Paolo-i Autószalonon is nagy népszerűségnek örvendő Discovery Sport.

A prémium autógyártó, melynek Range Rover modelljei már most is népszerűek Brazíliában és amely számára Brazília egy jelentős piacnak számít, a helyi önkormányzatokkal együttműködve már megkezdte a dolgozók toborzását. A Jaguar Land Rover már közel 20 éve árul autókat a brazil piacon és jövő év közepéig 42 kereskedéssel lesz jelen a hatalmas dél-amerikai országban.

A vállalat azután jelentette be a brazil terveit, hogy Kínában megalapított egy vegyesvállalatot azzal a céllal, hogy bővítse nemzetközi jelenlétét. A Jaguar továbbá rendelkezik egy összeszerelőüzemmel az Indiában található Punében, míg a vállalat októberben átadta a kínai Chery Automobile Company Ltd.-vel közösen felépített gyártóegységét a Sanghajtól északra található Csangsuban.

Kiemelt Partnereink