Gyártósor 150 milliárdból építhet motorgyárat a Diamler Lengyelországban

150 milliárdból építhet motorgyárat a Diamler Lengyelországban

Gégény István | 2016.05.04 11:37

150 milliárdból építhet motorgyárat a Diamler Lengyelországban

Úgy tűnik, eldőlt, hol épít újabb üzemet a német konszern. Épp ott, ahová végül nem telepedett le a szlovákokat választó Jaguar Land Rover.

Hirdetés

Pár nappal a kecskeméti gyár hasonló összérétkű bővítési programjának megkezdését követően újabb jelentős beruházásról számolt be a Daimler. Pontosabban azt közölte az autógyártó, hogy új motorgyár építését tervezi Jawor település közelében - ott, ahol korábban már megágyaztak a Jaguar Land Rover számára is.

Nem túl szokványos az ilyen egyszerre konkrét, mégsem tényszerű döntés bejelntése. Az 500 millió euró körüli bekerülési értékű fejlesztés 1500 új munkahelyet hozhat létre, ám a projekt megvalósulása attól függ, kapnak-e kellő ösztönzést - nyilván főként adókedvezmények formájában - a beruházásért cserébe.

Frank Deiß, a Mercedes-Benz személyautós divíziójának motorgyártásért felelős vezetője és Mateusz Morawiecki lengyel gazdasági miniszter már kezet is ráztak a "tervre"

- A tervezett motorgyár kialakítása újabb fontos lépés globális növekedési startégiánk folyamatában. Ezáltal még rugalmasabbá és hatékonyabbá válhat termelési tevékenységünk - nyilatkozta a május 4-én tett bejelentéskor Markus Schäfer, a Mercedes-Benz személyautós divíziójának termelésért és ellátási láncért felelős tagja. A feltételes mód ellenére az sem titok, hogy 2019-ben indulhat meg a négyhengeres motorok gyártása az új üzemben.

Kiemelten jelöltük az új, tervezett gyár helyét: közel a német határ, viszonylag távol a magyar beszállítók

Hogy mennyire eldöntöttnek tűnik a megállapodás, azt Mateusz Morawiecki lengyel gazdasági miniszter, miniszterelnök-helyettes szavai jelzik, amelyekből hiányzik az iménti feltételes mód. - A Mercedes-Benz korszerű dízel- és benzinmotorokat fog gyártani a Jawor-i üzemben. Az új gyár további hasonló projektek katalizátora lesz, s még innovativabbá, versenyképesebbé fogja tenni a lengyel gazdaságot - oszlatta el az esetleges kétségeket az ország vezető politikusa.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink