Gyártók Újabb visszahívások a Fordnál

Újabb visszahívások a Fordnál

Panker Gergő | 2015.05.05 06:37

Újabb visszahívások a Fordnál

A Ford Motor múlt szerdán bejelentette, hogy több mint 591 ezer járművet hív vissza különböző meghibásodások miatt. Az egyik meghibásodás során a kormányműben található csavarok eltörhetnek, míg egy másik esetben az ajtó nem zár megfelelően.

Hirdetés

A második legnagyobb amerikai autógyártó 518 313 darab 2013–2015 modellévjáratú Fusion és Lincoln MKZ modellt, valamint 2015-ös Ford Edge szabadidő-terepjárót hív vissza a kormányműmotort rögzítő csavarok korrózió miatti meghibásodása miatt. A hiba során a kormányrendszer manuális módba áll vissza, aminek köszönhetően felnehezedik a kormányzás, különösen alacsony sebességnél.

Ford szerint ugyan a kormányzás teljesen nem szűnhet meg, megnő az balesetek esélye, ám a gyártó tud róla, hogy a meghibásodás balesetet vagy sérülést okozott volna. Az érintett járművek közül 487 301 darabot az Egyesült Államokban, 31 012 autót pedig Kanadában értékesítettek.

A legutóbbi visszahívás 591 ezer járművet érint

A Ford hozzátette: a csavarokat illetve a sérült kormányalkatrészeket ingyen kicserélik. A korróziógaranciában részt vevő államokban a vevők kiterjesztett jótállásban részesülnek.

A Ford továbbá visszahívott 50 157 darab 2014-es modellévű Ford Focus, Edge Escape és Transit Connect, valamint 2014–2015-ös modellévű Fiesta modellt, mert a nikkelbevonat sérülése miatt leállhat az üzemanyag-szivattyú. A meghibásodás miatt előfordulhat, hogy a jármű nem indul, illetve menet közben lefullad. A gyártó egy esetről tud, amely a meghibásodáshoz köthető.

A visszahívott járművek közül 45 505 autót az Egyesült Államokban, 4618-at Kanadában, 34-et pedig Mexikóban adtak el. Az érintett járművek esetében a márkakereskedések kicserélik az üzemanyagkeringető modult.

A Ford továbbá 22 616 idei modellévjáratú Lincoln MKZ szedánt hívott vissza, mert a tolatólámpa fényesebben világít a megengedettnél, és elvakíthatja a szembejövő autósokat. A visszahívott járművek közül 21 435 autó az Egyesült Államokban, 1066 Kanadában, 115 pedig Mexikóban került értékesítésre.

Az érintett járművek esetében módosítják a lámpák fényerejét szabályzó szoftver beállításait. A Ford nem tud róla, hogy a meghibásodás balesetet vagy sérülést okozott volna.

A Ford ezen felül 91 darab 2015-ös modellévjáratú Ford F-150 pickupot hívott vissza, mivel az alvázon található tűzfal hiányossága növelte a tűz keletkezésének esélyét. Az érintett járművek közül 73 darabot az Egyesült Államokban, 18 autót pedig Kanadában értékesítettek.

A visszahívott járműveken elvégzik a hiányzó alkatrészek beszerelését. A Ford nem tud róla, hogy a hiba balesetet vagy sérülést okozott volna.

Hibás ajtózár miatt 390 ezer autót hívnak vissza

Az ajtózár meghibásodása miatt a Ford április végén visszahívott bizonyos Fiesta, Fusion és Lincoln MKZ modelleket. A meghibásodás úgy tűnik, visszatérő probléma az amerikai gyártónál. A mostani a harmadik visszahívás a Fordnál az ajtózár meghibásodása miatt. Márciusban 213 ezer, januárban pedig 205 ezer járművet hívtak vissza ugyanilyen okból.

A Ford Fusiont (nálunk Mondeo) több meghibásodás is sújtja

A mostani azonban még a korábbiaknál is több autót érint. A Ford a legutóbbi eset során összesen 390 ezer járművet hívott vissza: az érintett autók a 2013-as modellévű Fusion és MKZ, illetve 2012–2014 közötti Fiesta modellek. A hiba oka egy törött rugórögzítő kapocs, amely megakadályozza, hogy az ajtó becsukás után zárt pozícióban maradjon. A Ford szerint az ajtó becsukódás után is váratlanul kinyílhat.

Az érintett Fiesta modellek 2012. február 1. és 2013. május 31. között készültek a mexikói cuautitláni gyártóegységben. A Fusion és MKZ testvérmodelleket a Mexikóban található hermosillói üzemben szerelték össze 2012. július 1. és 2013. május 31. között.

A Ford három olyan esetről tud, amelyet az ajtózár meghibásodása okozott. Két esetben az ajtó becsukás után visszapattant és a sofőrnek csapódott. A harmadik esetben az ajtó parkolás közben kinyílt és egy másik autónak csapódott.

A Ford értesítette a tulajdonosokat, akiknek a helyi márkakereskedéseknél kell kicseréltetniük a hibás ajtózárat. A gyártó közleménye szerint ingyen kicserélik a négy zárrendszert.

Kiemelt Partnereink