Gyártók Újabb tömeges elbocsátás a Lada-gyárban

Újabb tömeges elbocsátás a Lada-gyárban

Biró Csongor | 2015.01.27 12:30

Újabb tömeges elbocsátás a Lada-gyárban

Az orosz politika összehúzza a nadrágszíjat, az orosz ipar pedig szenved, újabb elbocsátásokat jelentett be a legnagyobb orosz autógyár.

Az orosz gazdaság válságának fokmérőjeként is lehet tekinteni a Renault-Nissan szövetség tulajdonában lévő, főként Ladákat gyártó Avtovaz vergődésére. A világ legnagyobb gyárában, Togliattiban áprilisban újabb ezerszáz dolgozónak mondnak fel.

Az Avtovaz-főnök Bo Andersson az utóbbi években húsz százalékkal csökkentette a létszámot Togliattiban. Ennek oka azonban eddig nem a válság volt, hanem sokkal inkább a rossz munkaszervezés. A Lada-gyárban túl sok embert foglalkoztattak. Az első leépítési, karcsúsítási hullámban hétezer dolgozónak mondtak fel. Az ukrán-orosz konfliktusból eredő EU-orosz konfliktus kiteljesedése óta további dolgozók kerültek lapátra.

Gyár Togliattiban

A Lada eladásai továbbra is esnek, 2014-ben 15 százalékkal kevesebbet választották az orosz autó, mint 2013-ban. Összesen 387 ezret adtak el. Mivel az idei kilátások sem kedvezőek, az 52 ezres létszámból (köztük tízezer irodista és vezető beosztású) a már említett 1100 dolgozótól válnak meg.

Kiemelt Partnereink