Gyártók Újabb motorgyárért szállhat ringbe Magyarország

Újabb motorgyárért szállhat ringbe Magyarország

autopro.hu/B.B. | 2017.03.07 07:30

Újabb motorgyárért szállhat ringbe Magyarország

Ki tudja, a végén még talán hazánk is profitál abból, hogy a Nissan tavaly felvásárolta a Mitsubishi 34 százalékát – a japánok ugyanis egyes hírek szerint egy új, közép-kelet-európai üzemmel pörgetnék fel utóbbi márka eladásait.

Hirdetés

Új motorgyár nyitását tervezheti a Mitsubishi, hogy ezzel erősítse nyugat-európai értékesítéseit, írja a Carscoops. A leendő üzem nem akárhol épülne fel, a lap szerint a lehetséges befutó országok között Románia, Szlovákia és Magyarország van, hiszen a japánok a fizetőképes piactól nem messze, Közép-Kelet-Európában kezdenének fejlesztésbe. Ennek okai természetesen a viszonylag egyszerű exportálás, valamint a kontinens nyugati feléhez képest jóval alacsonyabb működési költségek.

Bár az autógyártó részéről még nem kapott véglegesen szabad utat az új motorgyár létesítése, egyes hírek szerint a román kormány és a Mitsubishi között már folynak az egyeztetések, az ottani kiszemelt helyszínek között Temes és Prahova megyék vannak. Az autógyártó a lap szerint még nem vetette el egy magyarországi vagy szlovákiai helyszín választásának lehetőségét sem, hiszen informális tárgyalások zajlanak ezen országok hatóságaival is. Nyilvánvaló, hogy egy esetleges megállapodás megkötésekor jelentős szerepe lehet a különböző adókedvezményeknek és kormányzati támogatásoknak is.

Hivatalos nyilatkozat híján egyelőre nem tudni, hogy a kilátásba helyezett 200 millió eurós beruházás hány új munkahelyet jelentene, viszonyítási pontot a Mercedes tavaly nyári bejelentése adhat: a németek Kecskeméten egy ötször ekkora összegű fejlesztéssel létrehozandó üzemében 2500 állás jön majd létre.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink