Gyártók Ötven éve nyomják padlóig a VW pilótái a gázpedált

Ötven éve nyomják padlóig a VW pilótái a gázpedált

autopro.hu/P.M. | 2016.07.23 06:40

Ötven éve nyomják padlóig a VW pilótái a gázpedált

Kerek évfordulót ünnepel a Volkswagen Motorsport, ugyanis 1966. július 11-én alapították meg müncheni autókereskedők és importőrök.

Hirdetés

1973 októberében a még mindig viszonylag kis szervezet Münchenből Hannoverbe költözött, ahol a Volkswagen Motorsport GmbH 2004-ben bekerült a cégjegyzékbe, s ami a mai napig székhelyéül szolgál.

A Volkswagen a Formula V időszakot követően sem hagyott fel a fiatal pilóta-utánpótlás támogatásával, Michael Schumacher (Németország) Formula 1-es bajnokrekorder és Tom Kristensen (Dánia) Le Mans-legenda karrierje egyaránt Volkswagen-motoros Formula 3 versenyautókban indult el.

A Volkswagen a túraautók és természetesen a ralisport világában is letette névjegyét. Túraautó-iskolájában 1998-tól egészen 2014-ig tanulhatták a fiatalok a versenysport alapjait, amit a Nürburgring 24-órás futamán a földgázhajtású Scirocco GT24 versenygéppel aratott kategóriagyőzelmek tettek teljessé. A Dakar versenyein csapata 2009 és 2011 között három egymást követő alkalommal szerezte meg a győzelmet a Race Touareg versenyautóval.

A márka az FIA Rali-világbajnokságba (WRC) 2013-tól 2015-ig Polo R WRC versenygépével három egymást követő évben hódította el mindhárom bajnoki címet: a Volkswagen a konstruktőri, illetve Sébastien Ogier és Julien Ingrassia (egyaránt Franciaország) gyári versenyzői révén a pilóta- és a navigátori bajnokságot is megnyerte. Olyan sikertörténet ez, amelyet a Volkswagen a jövőben is tovább kíván írni.

– Ez az 50. születésnap kedvezőbb helyzetben találja a Volkswagent a versenysport világában, mint valaha, mégpedig igen széles körű és sokrétű programmal: Polo R WRC gépével a rali-világbajnokságban globálisan, az utánpótlást támogató Formula 3 révén a gyorsasági versenypályákon, míg a Golf GTI TCR jóvoltából különböző országos TCR-sorozatokban is érdekelt. Mindemellett az Andretti Autosport csapattal a ralikrosszban, e modern, feltörekvő sportágban is jelen lehetünk, amely nagy népszerűségnek örvend az Amerikai Egyesült Államokban. Mindezek alapján a Volkswagen szilárd és jövőbemutató alapokkal rendelkezik a versenysportban, ami feltétlen jó ok az ünneplésre, ám kötelezettség és motiváció is egyben. Mindenütt sikeresek kívánunk lenni, ahol csak rajthoz állunk.– mondta Jost Capito, a Volkswagen versenyigazgatója.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink