Gyártók Ötmillió autóját hívja vissza a Toyota

Ötmillió autóját hívja vissza a Toyota

Biró Csongor | 2015.05.13 09:04

Ötmillió autóját hívja vissza a Toyota

Tart még a Takata-ügy, a Toyota bejelentette, hogy légzsákhiba miatt ötmillió autóját hívja vissza szervizeibe világszerte.

Az óriási visszahívásban Corolla, Vitz (Yaris) és egyéb modellek is érintettek. Ezekben az autókban a Miskolcon is gyártó Takata által szállított robbanásveszélyes légzsákok található. A mostani visszahívással összefüggésben a Toyota nem tud balesetről, sérülésről. A kocsikat 2003 márciusa és 2007 novembere között gyártották. 35 féle modellt hívnak vissza, Japánban 1,36 millió autót, Európában 1,27 milliót, az USA-ban 637 ezret, Kanadában 18 ezret. Az sofőr felőli első és az oldalsó Takata-légzsákokat a Daicel termékeivel cserélik ki, az utas oldalán továbbra is a Takata szállítja a cserelégzsákokat, mert egyelőre nincs másik beszállító.

Hasonló okból a Nissan 1,56 millió autóját hívta vissza. A vállalat megjegyezte, sérülésekről nem tud. A Nissan visszahívása 563 ezer autót Európában, 326 ezret Észak-Amerikában, 288 ezret Japánban, 274 ezret Kínában érint. A Nissan nem közölte, milyen modellek lehetnek hibásak. Az üygfeleket júniustól kezdik kiértesíteni.

A Takata-botránynak eddig hat hondás halálos áldozata van, öten az USA-ban, egy személy Malajziában hunyt el a hibához köthető balesetben, de további 105 sérültről tudnak a hatóságok. Hamarosan a Honda is bejelent egy nagyobb visszahívást a légzsákokkal kapcsolatban.

Kiemelt Partnereink