Gyártók Ősszel kezdik gyártani a Craftert a lengyelek

Ősszel kezdik gyártani a Craftert a lengyelek

MTI | 2016.03.05 14:31

Ősszel kezdik gyártani a Craftert a lengyelek

A Volkswagen konszern már felvette a dolgozók harmadát új lengyelországi haszongépjármű-üzemébe, ahol az ősszel indul meg a Crafter teherautók gyártása.

Hirdetés

Az idén ősszel indul a VW Crafter középkategóriás, 3-5 tonnás önsúlyú modellcsaládjának a gyártása a Volkswagen haszongépjármű-gyártó érdekeltsége, a VW-Nutzfahrzeuge (VWN) nyugat-lengyelországi Poznan melletti Wrzesnia városban 800 millió eurós beruházással épülő új üzemében. Az üzemben 3000 alkalmazottat foglalkoztatnak majd.

A VW Craftert eddig a Mercedes-Benz egyik németországi gyára készítette bérmunkában, miután gyakorlatilag a Mercedes Sprinterrel szerkezetazonos modellről van szó. A Volkswagen az első saját gyártású, Lengyelországban készült Craftert a hannoveri IAA haszongépjármű kiállítás- és vásáron mutatja be szeptemberben.

A Wrzesnia-i üzem gyártási kapacitása évi 100 ezer jármű lesz. A VWN tavaly mintegy 50 ezer Crafter modellt szállított le. A többletkapacitás segítheti a piacra lépést például az Egyesült Államokban és Délkelet-Ázsiában, miután Európában piacvezető ugyan, de más régiókban van mit behoznia versenytársai mögött.

Lengyelország fontos szerepet játszik a Volkswagen konszern életében. A VWN a poznani üzemben 5800 alkalmazottat foglalkoztat a VW Caddy és a VW Transporter gyártására és további ezer alkalmazottat egy öntödében. A VWN világszerte 44 országban 20,5 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

A német autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a VDA (Verband der Automobilindustrie) kimutatásai szerint miközben Németországban járulékokkal együtt óránként 50,58 eurós munkaerő költséggel kell számolni, addig Lengyelországban csak 8,79 euróval. Az Egyesült Államokban a költség 28,74 euró, Franciaországban pedig 39,36 euró.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink