Gyártók Éjjel sztrájkoltak a Mercedesnél – Frissített: itt a gyár közleménye

Éjjel sztrájkoltak a Mercedesnél – Frissített: itt a gyár közleménye

Wurmbrandt András | 2016.11.24 10:00

Éjjel sztrájkoltak a Mercedesnél – Frissített: itt a gyár közleménye

Miután szerdán délután sikertelenül zárultak a béremelésről való tárgyalások a Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselői és a kecskeméti Mercedes menedzsmentje között, a szereldei munkatársak egy csoportja az éjjel munkabeszüntetéssel adott nyomatékot követeléseinek.

Hirdetés

Továbbra is ragaszkodnak a dolgozók a 15 százalékos bérfejlesztéshez, a Mercedes gyár vezetése azonban ennél lejjebb szorítaná az emelés mértékét, ezért döntött a sztrájkbizottság és a bizalmi testület úgy, hogy csütörtök éjjel fél egytől kétórás sztrájkba lép.

Az éjszakai műszak szereldei munkatársai közül mintegy nyolcvanan nem vették fel a munkát- mondta el az Autopro érdeklődésére Balogh Béla, a Vasas elnöke. A szakszervezeti vezető hozzátette, a demonstráció békésen zajlott, a munkatársak elénekelték a Himnuszt, illetve azt skandálták: Hajrá magyarok! Hajrá Vasas!

Balogh Béla szerint a sztrájk alatt a Vasas képviselőit nem engedték be a gyár területére.

A tárgyalások valószínűleg pénteken folytatódnak, illetve továbbra is sztrájkkészültség van érvényben, ha nem tudnak megállapodni, elképzelhető újabb munkabeszüntetés is.

A szakszervezeti vezető azonban bízik a korrekt megállapodásban, mert mint mondta, senkinek nem érdeke, hogy az év végéhez közeledve ez a helyzet folytatódjon. Hozzátette, nem szeretnék a Mercedes sikereinek lendületét megtörni, ezért is fontos, hogy minél előbb letisztuljanak a dolgok.

Megjegyezte azt is, kedvező időben jött a minimálbér-, illetve a garantált bérminimum emelésről, valamint a járulékcsökkentésről szóló kormányzati megállapodás bejelentése, hiszen az első kettő segít a kialakult bérfeszültségek tompításában, a járulékcsökkentés pedig további fedezetet biztosít a megállapodáshoz.

Friss:

A kecskeméti Mercedes Benz gyártól közben azt a tájékoztatást kaptuk,hogy a menedzsment kész a Vasas Szakszervezettel további megbeszéléseket folytatni, amelyek tartalmáról azonban nem kívántak bővebb információt adni. Megjegyezték, a gyár vezetősége már megegyezett a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével (MTSZSZ) egy többlépcsős, két évre szóló, a korábbiakat jóval meghaladó bérfejlesztésről.
Ezt a megállapodást azonban a Vasas Szakszervezet nem írta alá.

Hozzátették azt is, az éjszakai sztrájk, illetve a sztrájkkészültség ellenére a gyárban tervek szerint zajlik a termelés. A cég tájékoztatása szerint egyébként a munkabeszüntetésben résztvevő dolgozók az üzemi étkezdében gyűltek össze.

Kiemelt Partnereink