Gyártók Veszélyben a BMW-sek?

Veszélyben a BMW-sek?

Biró Csongor | 2015.01.30 11:15

Veszélyben a BMW-sek?

A hálózatba kapcsolt autó nem a jövő zenéje a BMW-nél, a Connected Drive rendszer a prémium gyártó minden modelljében elérhető. Jó ez nekünk?

Hirdetés

A kérdésre egyértelmű nemmel válaszolt az ADAC német autóklub vizsgálata, amely biztonsági rést talált az autó kommunikációs rendszerében (eredetileg nem is ezt keresték, csak az autók által forgalmazott adatokra voltak kíváncsiak). Nem is kicsit. Mobiltelefon segítségével ugyanis kinyitották a kocsit. Hasonló problémával kellett szembenéznie tavaly a Teslának, ők bezárták ezt a rést, ahogy a BMW is megtette. Legalábbis erről szól a márka január 30-ai közleménye, amelyben megnyugtatja vevőit, hogy minden rendben az autók biztonságával. A BMW elismerte, hogy volt biztonsági kockázat, de ezt egy frissítéssel megszüntette. A BMW belső szoftvereihez nem lehetett hozzáférni, az autót nem indíthatták el a tolvajok.

Akár a tetőt is lenyithatták a hekkerek

A kapuzárás előtt azonban technikailag megfelelően képzett autótolvajok (egy közel ezer eurós hardver eszközzel és egy ingyenes programmal felszerelve) úgy nyithattak (volna) ki 2,2 millió BMW-t, Minit és Rolls-Royce-t (közel ötven különböző modellt) éveken keresztül, hogy a zárjukhoz hozzá sem kellett érniük. A Connected Drive rendszer ugyanis lehetővé teszi, hogy távolról nyissuk és zárjuk az autót, illetve hogy be- és kikapcsoljuk például a fűtést vagy a szellőztetést.

Veszélyes is lehet a mobil

Az autóklub nem beszélt mellé, tesztben bizonyította, hogy a hálózati extrával felszerelt BMW-k 2010 márciusa óta veszélyben voltak. Az ADAC a tapasztalatait 2014 júliusában megosztotta a bajorokkal, így a gyártó fokozhatta rendszerének biztonságát és frissítéssel befoltozta a lyukat a biztonsági pajzson. Ehhez a BMW szerint az autóknak nem is kellett meglátogatniuk a szervizt, elég volt csak felcsatlakozni a jármű menüjében a BMW központi szerverére. Azok az autósok, akik nem használták a BMW online fedélzeti szolgáltatásait (például a magyar ügyfelek), a legközelebbi szervizlátogatásakor megkapták a frissítést, úgy, hogy nem is tudtak róla.

A világ a BMW-ben

Azóta a BMW-tulajdonosoknak nem kell aggódniuk, az adatok kezelése https protokollon (HyperText Transfer Protocol Secure) keresztül történik, amely olyan biztonságos, mint neten banki ügyeket intézni.

Kiemelt Partnereink