Gyártók VW-botrány: nagy bajban Wolfsburg városa

VW-botrány: nagy bajban Wolfsburg városa

MTI/autopro.hu | 2015.09.30 09:41

VW-botrány: nagy bajban Wolfsburg városa

Akciótervet dolgozott ki a német konszern a károsanyag-kibocsátási botrány kezelésére, Varga Mihály szerint az ügy érinteni fogja a magyar gazdaságot is, a VW fővárosa pedig befagyasztotta idei költségvetését.

Hirdetés

Matthias Müller, a német autógyártó csoport vezérigazgatója a vállalat mintegy ezer felsővezetőjét tájékoztatta arról, hogy a hét végén nagy szabású akciótervet dolgozott ki a válság kezelésére felállított munkacsoport.

- Október folyamán tájékoztatjuk az illetékes hatóságok a technikai megoldásokról - mondta Müller. Hozzátette, az érintett ügyfeleket napokon belül tájékoztatják arról, hogy járműveiket rövidesen kijavítják, a motorok károsanyag-kibocsátási értékeit összhangba hozzák az előírásokkal. Szakértők becslése szerint a visszahívás költsége elérheti a 6,5 milliárd eurót.

Müller a vállalati vezetők tanácskozásán jelezte azt is, hogy az emissziós csalásra lehetőséget adó szoftvert az EA 189 típusú motorral működő mintegy 11 millió járműnek csak egy részében aktiválták.

Füstbe ment a Clean Diesel-terv

A botrány miatt Spanyolországban több mint 3300 darab Audi, Seat, Skoda és Volkswagen típusú jármű forgalmazását függesztették fel. A spanyol ipari minisztérium munkacsoportot állított fel, és további információkat kért a VW-től arról, hogy a spanyol autóipart milyen mértékben érinti a botrány.

Varga Mihály szerint a Volkswagen-ügy érinteni fogja a magyar gazdaságot. - Sok a bizonytalanság még, nem tudni, hogy az autóipart, az autóvásárlásokat hogyan érinti majd a helyzet - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Bár először másként nyilatkozott, időközben szólhattak a tárcavezetőnek, így már ő is tudja, hogy a 11 millió érintett dízelmotorból közel 3 milliót Győrben gyártottak.

Londoni pénzügyi elemzők szerint most rosszabbak az európai vállalati szféra adóskockázati mutatói, mint a görögországi adósságválság legutóbbi fellángolásának idején, és ebben jelentős szerepe van a Volkswagen-botrány piaci járványhatásának.

A botrány társadalmi hatásai is megjelentek: a BBC közlése alapján a konszern központjában, Wolfsburgban a helyi önkormányzat akkora kieséssel számol legnagyobb adózójának gondjai miatt, hogy a polgármester bejelentette a költségvetés befagyasztását, egyben felvételi stopot hirdetett az önkormányzatnál.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink