Gyártók VW-botrány: a franciák is benyújták a csekket a német gyártónak

VW-botrány: a franciák is benyújták a csekket a német gyártónak

MTI | 2015.10.01 08:18

VW-botrány: a franciák is benyújták a csekket a német gyártónak

Az ország környezetvédelmi minisztere jelezte: kormányuk visszakérné a VW-csoporttól a környezetbarát autók vásárlásához nyújtott támogatást. Nem ők az elsők, s lehetnek még követőik.

- Miután az úgynevezett tiszta járművek vásárlásához közpénzből utalt támogatás járt, ezt a közpénzt vissza kellene fizetni - mondta Ségoléne Royal tárcavezető. A francia miniszter jelezte: már vizsgálják, mekkora összegről lehet szó.

Ségoléne Royal francia miniszter sem bánik kesztyűs kézzel a német gyártóval

- Tudjuk, hogy valamivel kevesebb mint egymillió Volkswagen jármű fut Franciaországban a csalásra lehetőséget adó szoftverrel, és a környezetvédelmi bónusz nem feltétlenül járt mindegyiknek, az a vásárlás évétől függ. Ennek felmérése függvényében fogjuk benyújtani a számlát a Volkswagennek. Összeírjuk az elmúlt években átutalt bónuszokat és a csalásnak megfelelő mértékben fogjuk kérni a visszatérítéseket - tette hozzá.

A környezetvédelmi miniszter múlt szerdán "az állam és az adófizetők meglopásáról" beszélt annak kapcsán, hogy kiderült, a Volkswagen autógyár csalt bizonyos modelljei károsanyag-kibocsátását illetően.

Amint korábban megírtuk, a spanyol kormány is visszakéri a VW-csoporttól azt az autónként 1000 eurós (313 ezer forint) összeget, amellyel az alacsony károsanyag-kibocsátású járművek vásárlását támogatta.

Kiemelt Partnereink