Gyártók USA vs. VW: ez már szinte háború

USA vs. VW: ez már szinte háború

autopro.hu | 2015.11.09 10:28

USA vs. VW: ez már szinte háború

Félnek a konszern vezető a tengerentúlra utazni, vezetői nyomásra csaltak a mérnökök, a gyártó ajándék bankkártyával lágyítaná a becsapott vevők szívét.

Visszatartották a hatóságok a Volkswagen egyik alkalmazottjának útlevelét, aki épp az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodik, nehogy el tudja hagyni a kontinenst a kellemetlen kérdések megválaszolása előtt. Legalábbis így értesült az autógyártó belső környezetétől a Süddeutshce Zeitung, akik szerint ennek nyomán a konszern menedzserei erősen fontolgatják, hogy ellátogassanak-e mostanában a számukra lassan csatatérré változó terepre. A vállalatnál dolgozó informátor szerint Matthias Müller november második felére tervezett utazását is elhalasztották, amíg nem tudják szavatolni a vezérigazgató személyi szabadságát és biztonságát a tengerentúlon.

A Volkswagen tagadta az értesülést, mondván, változatlanul utaznak munkatársaik az USA területére, a vezérigazgató pedig nem is tervezett mostanában oda látogatni. Arról ugyanakkor beszédesen hallgat az autógyártó, hogy egyáltalán szándékozik-e bármikor ilyen utat megtenni Matthias Müller.

Matthias Müller nem utazik az USA területére mostanában

Egy másik német lap, a Bild am Sonntag eközben a Volkswagen azon mérnökeit idézi, akik részt vettek az adatok manipulálásában. A névtelen vallomások szerint szinte lehetetlen volt megfelelni a korábbi vezérigazgató, Martin Winterkorn által kitűzött céloknak, a nagy felsővezetői nyomás miatt viszont mindenképp megoldást kellett találni. Ilyen „megoldás” lett a teszteknél a keréknyomással való trükközés, a gázolaj keverése speciális motorolajjal – mind az alacsonyabb fogyasztás látszatát hivatott kelteni.

Az egyre jobban megszégyenülő gyártónak viszonylag kevés eszköz van a kezében, hogy reagáljon a pofonokra, gyomrosokra és egyéb ütésekre. Ilyen ellentételezés lehet az az akció, amelynek keretében prepaid, tehát bizonyos összeggel előre feltöltött bankkártyákat juttatnának az érintett autók tulajdonosainak. Az adott személyek bármilyen célra felhasználhatnák az egyelőre ismeretlen összegű keretet, ám előtte aktiválniuk kellene az eszközt valamely márkaszervizben. Maga az információ is két különböző szerviztől származik, míg a VW szóvivője se nem cáfolta, se nem tagadta az akció tervét. A The New York Times úgy tudja, még november első felében hivatalosan is bejelentik a jóvátételi programot.

Kiemelt Partnereink