Gyártók Tanulmányautójával akar jó pontokat szerezni a BMW Kínában

Tanulmányautójával akar jó pontokat szerezni a BMW Kínában

autopro.hu | 2015.11.28 06:16

Tanulmányautójával akar jó pontokat szerezni a BMW Kínában

A Concept Compact Sedannal egy modellbe sűrítette a BMW a kompakt méretű limuzinokban rejlő lehetőségeket.

Hirdetés

A prémium kompakt járművek kínai piacán tapasztalható ugrásszerű érdeklődésre adott válaszként a BMW elemzéseket és kutatásokat folytatott a kategóriát vezető irányvonalak és célcsoportok körében.

A tanulmány frontrészének megrajzolásakor a tervezők a lapos orr-kialakítás szélességét kívánták hangsúlyozni, amely a jármű sportos sziluettjének kiindulópontja. A vese alakú hűtőrács és az első fényszóró-pár ikergyűrű-motívumai azonnal felismerhetővé teszik a modellt. A hűtőrács ismerős kialakítása és mérete a jármű jellegzetes karakterét hirdeti: az agilitás, a sportosság és az elegancia összhangját. A LED-optikás első fényszórók hatszög alakú, dinamikusan levágott ikergyűrű-motívumai a hűtőrácsra terelik a tekinteteket, vizuális kapcsolatot teremtve ezzel a fényszórók és a hűtőrács között, megalapozva a tanulmány szigorú tekintetét. A „V” alakú központi légbeömlő vonalvezetése a karosszéria egészét átjárja, miközben három részre tagolja a frontrészt, szélesebb megjelenést láttatva. A karosszéria letisztult elemei egy elegáns műalkotássá állnak össze, a látványosan rajzolt vonalvezetés pedig sportos dinamizmussal ruházza fel a különleges modellt.

Ahogyan a frontrész, úgy a vízszintesen elrendezett hátsó kialakítás is a sportosság jegyében készült. Az elnyújtott vonalak és a mélyre húzott felületek élénk fény-árnyék játéka egyszerre vizuálisan szélesített és alacsonyabb jármű-kialakítást sugall. Az „L” alakú hátsó lámpák keskeny, elnyújtott fénycsíkjai is ezt a hatást erősítik tovább. A LED-optikás hátsó lámpatestek kontrasztos fényjátéka nem csupán éjjel, de nappal is tökéletesen látható. A hátsó lökhárítót úgy rajzolták meg a tervezők, hogy ránézésre csökkentse az út és a jármű közötti távolságot, miközben a klasszikus króm betétek a külső élek felé terelik a tekinteteket, ezzel is tovább szélesítve a kompakt tanulmány kiállását.

Utasterébe pillantva azonnal egyértelművé válik, hogy a tanulmány a bajor gyártó széleskörű modellcsaládjának tagja. A műszerfal kialakítása teljes mértékben a vezetőre összpontosít: a vonalvezetés motívumai, a formák és a vezérlőpanelek egytől egyig a volán mögött helyet foglaló felé fordulnak, s mindezt az utastéri betétek kormányoszlopnál összefutó ívei hangsúlyozzák még tovább. A műszerfal efféle kúpos elrendezése megadja a kormány mögötti hangulat méltó alapját. A vízszintesen megrajzolt légbefúvók és kialakításuk eme rendhagyó műszerfal-elrendezést erősítik tovább. A kúpos elrendezés csúcsa a sokrétű Head-Up kijelző, amely a vezetéssel kapcsolatos összes lényeges információt közvetlenül a vezető látómezejébe vetíti.

A műszerfal vízszintesen elnyújtott vonalvezetése és felület-kialakítása nagymértékben fokozza az utastér helykínálatát, miközben ellensúlyozza a műszerfal vezetőre összpontosító elrendezését.

A BMW Concept Compact Sedan utasterében fellelhető technológiai arzenál minden egyes elemét fényesre polírozott formában, végletekig finomított módszerekkel építették be a tervezők. A mechanikusan működtethető funkciókat a tökéletes ergonómia jegyében alkották meg – így a légkondicionáló vezérlőit, a váltókart és az iDrive rendszer kezelőpaneljét is –, természetesen lágy érintőfelületeket alkalmazva. A kormányon, a műszerfalon, a középkonzolon és az ajtókárpitokon található többi funkció kivétel nélkül elegáns háttérvilágítású, érintésérzékeny felületet kapott, amelyek kikapcsolva magasfényű fekete színben ragyognak. A sokrétű Head-Up kijelző és a 8,8 inch méretű központi kijelző mindeközben gyönyörű színekkel operálva jeleníti meg a vezetéshez szükséges és a kikapcsolódáshoz kívánt információkat.

Kiemelt Partnereink