Gyártók Sztrájkkészültség: ha kell, a végsőkig elmennek a kecskeméti Mercedes dolgozói

Sztrájkkészültség: ha kell, a végsőkig elmennek a kecskeméti Mercedes dolgozói

Pardavi Mariann | 2016.11.09 14:30

Sztrájkkészültség: ha kell, a végsőkig elmennek a kecskeméti Mercedes dolgozói

A munkatársak kizsigerelve érzik magukat, fáradtak, a befektetett munka nincs arányban a bérekkel, ezért alakítottunk sztrájkbizottságot – mondta Balogh Béla, a Vasas Szakszervezet elnöke portálunknak.

Hirdetés

„A Vasas Szakszervezet továbbra is 15 %-os béremelést követel. Nem tudjuk elfogadni, hogy két évre legyen bebetonozva a bérfejlesztés! Nem támogatjuk az erről szóló megállapodást, melyet a helyi MTSZSZ (Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete) a Vasasok háta mögött aláírt a vállalattal. Kitartunk a tagok és a kollektíva igényei mellett!” – közölte a Vasas a hivatalos Facebook oldalán.

Balogh Béla az autopro.hu kérdésére közölte, a béremelés követelésének hátterében az áll, hogy a Mercedes-Benz az utóbbi időszakban több fejlesztést és beruházást is bejelentett. Christian Wolff gyárigazgató is több ízben helyet adott elégedettségének, ezt pedig a dolgozók szeretnék látni a hónap végi elszámolásnál.

– Többet kell dolgozni és gyorsabban is - mutatott rá a szakszervezet vezetője. - Egyre keményebb a munka, nőtt a fluktuáció is. A Mercedes újabb 2500 embert akar felvenni, úgy gondolom, sokkal könnyebben megoldhatná ezt, ha jól megfizetné a mostani munkatársakat. El kell ismerni a jelenlegi dolgozókat, a jó hír csábítaná az újabbakat – tette hozzá Balogh Béla.

Megerősítette, az MTSZSZ valóban megegyezett egy 7 százalékos béremelésről a menedzsmenttel, ám ebbe a Vasas nem ment bele, továbbra is ragaszkodnak a 15 százalékhoz.

– Ha kell, a végsőkig elmegyünk. Van miből követelni. Alig pár hét van hátra az évből, jó lenne tisztességesen befejezni 2016-ot- hangsúlyozta.

Megkerestük a cég kommunikációs osztályát is, ők egyelőre ennyit közöltek az üggyel kapcsolatban: "A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., illetve a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezete és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) intenzív tárgyalásokat folytatott a bérfejlesztésekről.

A Mercedes-Benz Gyár menedzsmentjének célja, hogy valamennyi érdekképviseleti szervezettel egyezségre tudjon jutni.

Az MTSZSZ-nek és a Mercedes-Benz gyárnak közösen sikerült egy, a korábbiakat jóval meghaladó többlépcsős bérfejlesztésben megállapodni a következő 2 évre. A Vasas Szakszervezeti Szövetség ezt nem írta alá és további tárgyalások iránt jelentette be igényét."

Egyelőre nem szünetel a munka a gyárban, a sztrájbizottság megalakulása van folyamatban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink