Gyártók Száz éve önt motorblokkot a Scania

Száz éve önt motorblokkot a Scania

autopro.hu | 2014.11.26 08:31

Száz éve önt motorblokkot a Scania

A vállalat Södertäljeban található öntödéje 2014-ben tölti be a századik évét. Ez az az egység, ahol a járművek szíve, azaz a motorblokk és a hengerfej készül.

Hirdetés

Évente mintegy 85-90 ezer motort gyártanak, amelyeket teherautókba, buszokba, hajókba szerelnek, vagy előkészítik őket ipari gépekben történő munkavégzésre. Az erőforrások nagy része a Södertäljeban található öntödében kezdi meg életét, mielőtt az ügyfelekhez kerülne.

Az elmúlt 100 évben természetesen jelentős változások mentek végbe az öntödében. A munka korábban nehéz, fizikai munkának minősült és nagymértékben a jól képzett munkásokra támaszkodott. Manapság a folyamatok jelentős része már gépesített és sokkal nagyobb elvárások vannak a pontosság terén.

Fotó 1951-ből

Mindig is szoros kapcsolat volt az öntöde és a kutatási+fejlesztési egységek között olyan területeken, mint például a felhasznált anyagok és formázókeverék. Az utóbbi időben az együttműködés minden eddiginél szorosabbá vált, mert az egyre szigorodó károsanyag-kibocsátási előírások miatt nagyobb figyelmet fordítanak a motorfejlesztésre.

– A saját öntöde legnagyobb előnye, hogy a gyártási folyamat minden egyes lépésénél ellenőrizhetjük a minőséget, az öntési folyamat kezdetétől a megmunkáláson át a motor végső összeszereléséig – mondta Fredrik Wilberfors, a vállalat K+F részlegén dolgozó mérnök.

Kiemelt Partnereink