Gyártók Rába: több bevétel, kevesebb nyereség

Rába: több bevétel, kevesebb nyereség

MTI | 2015.02.19 08:28

Rába: több bevétel, kevesebb nyereség

A Rába Járműipari Holding 47,9 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el 2014-ben, ami 0,9 százalékkal magasabb az előző évinél, 852 millió forintos eredménye viszont elmaradt a 2013-ban elért 2,67 milliárd forinttól.

A vállalatcsoport pénzügyi jelentése szerint a forgalom bővüléséhez a belföldi értékesítés 47,5 százalékos növekedése járult hozzá. Az exportpiacok teljesítményét negatívan befolyásolta a FÁK esetében a jelentős rubelgyengülés, az alacsony gabonafelvásárlási árak miatt alacsony globális aktivitást mutató nagyteljesíményű mezőgazdasági gépek piaca, valamint a környezetvédelmi szabályok szigorítása miatt az első fél évben alacsony értékesítési eredményeket mutató európai tehergépjármű piac.

A társaság EBITDA (kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti) eredménye 24,9 százalékkal 4,12 milliárd forintra csökkent. Az üzemi eredmény 1,9 milliárd forint lett, 42 százalékkal alacsonyabb az előző évi kivételesen magas bázisnál. Hozzátették, hogy az üzemi soron elért teljesítmény mindezzel együtt is az elmúlt évtized második legjobb eredménye.

A pénzügyi eredmény 2014-ben 584 millió forint veszteséget mutatott az előző évben realizált 29 millió forint nyereséghez képest.

A Rába közleménye szerint a 2014. évet kimagasló készpénztermelő-képesség jellemezte, ami lehetővé tette, hogy a társaság nettó hitelállománya 8,6 milliárd forintra mérséklődjön az év végére az egy évvel korábbi 8,9 milliárd forintról.

Kiemelt Partnereink