Gyártók Orosz és kazah gyárakban készülhetnek az Evopro buszai?

Orosz és kazah gyárakban készülhetnek az Evopro buszai?

MTI | 2015.02.18 08:20

Orosz és kazah gyárakban készülhetnek az Evopro buszai?

Orosz-magyar vegyesvállalat létrehozásával egy évtized alatt legalább 2000 buszt gyártanának, egyre növelve a helyi hozzáadott értéket. Más országokban is követnék a mintát, de úgy tűnik, hazánk nincs a listán.

Hirdetés

Mészáros Csaba, a járműveket kifejlesztő magyar Evopro cégcsoport elnök-tulajdonosának tájékoztatása szerint a Kompozitok Nanotechnológiai Központja (NCC) nevű orosz céggel meglévő, tavaly októberben létrejött technológiai együttműködésükön kívül közös vállalkozást is alapítanak. Moszkva kormányzata hitelt nyújt a cégalapításhoz, és biztosítja, hogy minimum tíz év alatt legalább évi 200 darab Evopro fejlesztésű autóbuszt rendel. Az Evopro és az NCC feladata, hogy a közös vállalatban minél nagyobb legyen az orosz rész, az úgynevezett hozzáadott érték. Szerinte ez az első időben 20 százalékot tehet ki, a későbbiekben a beszállítók számának növekedésével a részesedést növelni tudják. Reméli, hogy ezt a fajta vállalkozást Kazahsztánban és más országokban is meg tudják majd valósítani.

Az Interfax-Kazakhstan hírügynökség szerint az Evopro cég autóbuszokat gyártana Nyugat-Kazahsztánban. A magyar cég az uralszki Uralszkargoremmas nevű gyárral tervezi az együttműködést.

Mészáros Csaba elnök-tulajdonos elmondta, hogy az Ural hegység menti Jekatyerinburgban július 12-én nyíló kiállításon is szeretnék bemutatni a már orosz szabványok alapján legyártott kompozit szerkezetű autóbuszuk mintapéldányát.

Nem érdemes itthon gyártani?

Molnár Péter, az Evopróval együttműködő NCC műszaki igazgatójának közlése alapján továbbra is cégük gyártja a kompozit karosszériát a magyar mérnökök által az Evoprónál tervezett Modulo buszcsaládhoz. Hozzátette: a magyar cég a Rába futóművel, Magyarországon gyártott váltóval és elektronikai szabályzókkal ellátott jármű licenszét szeretné az Ural hegység menti Jekatyeringburgnak eladni, Moszkva viszont munkahelyeket akar teremteni. Ezért az orosz főváros kormányzata arra kérte az Evoprót és az NCC-t, hogy egy, a végső összeszerelést és szervizelést is végző üzemet hozzanak tető alá.

Egy kapcsolódó videó, még 2013-ból

Mészáros Csaba, az Evopro elnök-tulajdonosa az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium által tavaly létrehozott, új ipari ágazati befektetések Stratégiai Tanácsa nevű szervezet második ülésén vett részt. A jelentős orosz és külföldi ipari csoportokat, technológiai cégeket, befektetési alapokat, és közös vállalkozásokat tömörítő szervezet tanácskozásán mások mellett megjelent a Siemens német elektrotechnikai cég, a svéd-svájci ABB gépipari konszern, az ipari robotokat gyártó német KUKA Roboter GmbH. képviselője is.

A moszkvai Tyehnopolisz nevű innovációs parkban rendezett ülésen Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter az import kiváltására kidolgozott orosz állami program ipart érintő végrehajtását ismertette. Az intézkedések a nyugati szankciók miatt születtek. A miniszter elmondta, a cél az, hogy 2020-ra Oroszországban gyártsák a technológiai berendezések 60 százalékát. A minisztérium a nyárig elkészíti az ipartámogatási program módosított változatát. Manturov hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti a hazai ipar elszigetelését, csupán úgynevezett hozzáadott értéket szeretnének létrehozni saját országukban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink