Gyártók Olasz anya és török apa gyermeke az új Fiat

Olasz anya és török apa gyermeke az új Fiat

autopro.hu | 2015.05.23 07:50

Olasz anya és török apa gyermeke az új Fiat

Globális márka globális terméke: a Fiat bemutatja új kompakt szedánját. Az Olaszországban, az FCA formatervezési központjában tervezett, és Törökországban, a Tofaş K+F részlegével együttműködésben fejlesztett modellt a bursai üzemben fogják gyártani, és az EMEA térség több mint negyven országában forgalmazzák majd. Innen kapta a Fiat Ægea projekt nevet, ami elismeréssel adózik Törökország előtt, amely mindig is stratégiai szerepet töltött be a Fiat Chrysler Automobiles csoport életében, ezzel szimbolikus hidat képezve Kelet és Nyugat között. Az új modell világpremierjének helyszínéül az Isztambuli Autószalont választotta a Fiat.

Hirdetés

Az új Fiat kompakt szedánja abban a bursai gyártóüzemben látja meg a napvilágot, ahol immár fél évszázada építenek Fiat személygépkocsikat és Fiat Professional haszonjárműveket. A 934 ezer négyzetméter alapterületű, 400 ezer darabos éves gyártási kapacitással bíró gyárlétesítmény jelenleg a török piacra termel, továbbá exportra gyárt nagy darabszámú Fiat modelleket, így a Palio és Palio Weekend típusokat, a Siena és Linea szedánokat, a Qubót és az új Doblòt, a Fiorinót és a Doblò Cargót.

A Tofaş üzemben 6500-an dolgoznak, beszállítóinak a száma eléri a kétezret, értékesítési hálózata pedig csak Törökországban közel 120 értékesítési pontból és 140 szervizközpontból áll. A gyár a török gazdaság hatodik legnagyobb vállalata, és benne van az első háromban, ami a kutatási-fejlesztési beruházások mértékét illeti. Emellett a márka a piacvezetők közé tartozik, a személy- és haszongépjárművek között 11,6 százalékos részesedéssel bír.

Az autó Törökországban, a bursai Tofaş üzemben készül. Ez a világ egyik legkiválóbb autóipari gyártólétesítménye, amint arról a World Class Manufacturing (világszínvonalú gyártás) díj arany fokozata is tanúskodik. A típust elsőként, novembertől Törökországban forgalmazzák majd; a későbbiekben az EMEA térség egyéb piacain is megjelenik majd. Az Olaszországban, az FCA formatervezési központjában tervezett, és Törökországban, a Tofaş K+F részlegével (az FCA csoport egyik legnagyobb kutatási és fejlesztési központjával) együttműködésben fejlesztett modellt a kezdetektől vadonatúj, lépcsőshátú típusnak szánták; a hároméves fejlesztési időszakban több mint kétezren dolgoztak az új modellen.

Az új Fiat Ægea projekt tudatosan ötvözi a csomagszállító kapacitást a kompakt méretekkel: a szedán négy és fél méter hosszú, 178 cm széles, 148 cm magas, tengelytávja pedig a belső teret tágassá tevő 264 centiméter. Mindezt igazolja az utastér mérete: akár öt termetes felnőtt is kényelmesen elfér az autóban, miközben a csomagtartó kapacitása meghaladja az 510 litert.

Hajtásláncok gazdag választékát kínálja: két Multijet II turbódízelt, valamint kétféle benzinmotort, kézi vagy automata sebességváltóval, 95-120 LE teljesítménnyel. Szintén említést érdemel, hogy a dízelmotorok különösen takarékosak: kevesebb mint 4 litert fogyasztanak 100 kilométeren, azaz üzemanyag-fogyasztásuk a városi kisautókhoz, például a Fiat Pandához mérhető.

Kiemelt Partnereink