Gyártók Okosak és szépek: jönnek az új DS4 modellek

Okosak és szépek: jönnek az új DS4 modellek

autopro.hu | 2015.09.02 08:41

Okosak és szépek: jönnek az új DS4 modellek

Két karosszériaváltozatban érkezik az avantgárd autózás prémium kompaktja. A formatervezési stílusgyakorlat mellett a fogyasztáson is keményen dolgoztak a mérnökök, az új motorok mellett a kipufogórendszert sem kerülte el az innováció szele.

Hirdetés

A DS 4 2011-es piaci bevezetésekor elnyerte a Nemzetközi Automobil Fesztivál „Most Beautiful Car of the Year” (Az év legszebb autója) és a „Most Beautiful Interior” (Az év legszebb belső tere) díjait - az idén ősszel forgalomba kerülő új változatok nem kevésbé a stílus, kifinomultság jegyében születtek. Az elegáns megjelenéshez a karosszériát díszítő krómozott elemek is hozzájárulnak, amelyekhez megnövelt méretek tartoznak. Az új DS 4 így a kompakt szegmens prémium területén kíván majd hódítani.

– A DS modelleknél mindenekelőtt a karosszériára, az egyedi arányokra és a határozott egyéniségre helyeződik a hangsúly. Az új DS 4-hez egy széles és alacsony felépítésű karosszériát, a DS 4 Crossbackhez pedig egy elegáns szabadidő-autós karosszériát álmodtunk meg. E két eltérő gépkocsi megalkotásával hűségesek maradunk ahhoz a törekvésünkhöz, hogy páratlan izgalmas vezetési élmény kínáljunk – nyilatkozta Thierry Metroz, a DS formatervezési igazgatója.

A DS 5 után az új DS 4 változatok is megkapták a Numéro 9 nevű tanulmányautó által ihletett, megújult első traktust. Itt függőlegesen tagolt hűtőrácsot és DS LED Vision kanyarkövető fényszórókat találunk. 51 százlékkal megnövelték a tompított fényszórók fényerejét, a ködlámpákkal együtt összesen 84 LED modul található az autó elején.

Oldalról nézve a két karosszériaváltozatot, króm díszcsík keretezi a gépkocsi oldalablakait, amely a szélterelővel meghosszabbított tető lefelé ívelő feszes vonalát követi. A jármű hátsó részének kompakt stílusa megőrizte kifinomult jellegét.

A DS 4 a PSA-csoport első személyautója, amely a legújabb Apple iPhone készülékekkel kompatibilis CarPlay kommunikációs protokollal rendelkezik. A 7 hüvelykes színes érintőképernyőnek és a PSA-csoport által a HMI (ember-gép interfész) területén végrehajtott legújabb innovációknak köszönhetően a DS 4 által nyújtott vezetési élmény high-tech érzést kelthet a felhasználóban. Éppen tucatnyival csökkent a középső kezelőpanelen lévő kezelőgombok száma, lehetővé válik ráadásul a New Mirror Screen szolgáltatás használata, vagyis az okostelefon (Android és IOS) képernyőjének tükrözése a műszerfal érintőképernyőjére.

A típuskínálat összes modelljéhez hasonlóan az új DS 4 és a DS 4 Crossback modellek kínálatában is szerepel a DS Connect Box opció. Ebben az SOS & Assistance csomag mellett virtuális szervizfüzet, a gazdaságos vezetést segítő tanácsok, a gépkocsi tartózkodási helyének meghatározása, e-mail-ben küldött tájékoztatás egy földrajzi területre való belépéskor vagy annak elhagyásakor, lopás esetén a gépkocsi földrajzi helyzetének megadása a rendőrségnek szerepel.

Az új DS 4 hat turbómotorral kerül piacra, melyek CO2-kibocsátása 97–138 gramm/kilométer között mozog: közülük három benzinmotor (egy PureTech és két THP) és három BlueHDi motor. A DS 4 Crossback kínálatában négy motor szerepel: két benzinmotor és két dízelmotor. Megnőtt tehát a kínálatban szereplő motorok teljesítménye, amely mostantól 120–210 lóerős tartományban mozog. A motornyomaték szintén növekszik, elérve a 230–400 Nm tartományt, mindeközben jelentős mértékben csökken az üzemanyag-fogyasztás (3,7–5,9 liter/100 kilométer).

A háromhengeres benzinmotorokból álló PureTech motorcsalád – amely idén júniusban elnyerte a Nemzetközi Év Motorja díjat – a turbófeltöltővel ellátott PureTech 130 S&S változattal bővült. Az új motor már alacsony fordulatszámon is nagy nyomaték leadására képes, emellett széles működési tartománnyal rendelkezik. A PureTech 130 S&S motorral 21 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el.

A legújabb generációs EAT6 automata sebességváltóval szerelt DS 4 THP 165 S&S gépkocsik gyári kombinált fogyasztási adata 5,5 liter/100 kilométer, amihez 130 gramm/kilométer alatti CO2-kibocsátás és 240 Nm nyomaték járul.

Az új DS 4 az első márkamodell, amelybe THP 210 S&S motor kerül. A motor maximális teljesítménye 210 lóerő 6000 fordulat/percnél. Az 5,9 liter/100 kilométeres fogyasztáshoz 138 gramm/kilométer CO2-kibocsátás tartozik. Ez a motor kizárólag a kisebb hasmagasságú változathoz rendelhető.

Az új, BlueHDi dízelmotorok nagy teljesítményt, rendkívül alacsony üzemanyag-fogyasztást és CO2-kibocsátást biztosítanak. Ezek az eredmények magán a motoron végrehajtott változtatásoknak (a hatásfok növelése, kis súrlódású Diamond Like Carbon bevonat alkalmazása, a mechanikus súrlódási veszteségek csökkentése stb.), és az innovatív kipufogórendszernek köszönhetőek. Az új kipufogórendszer újszerűsége és egyedisége a technológia elemeinek pontos elhelyezésében rejlik: az adalékolt részecskeszűrő előtt elhelyezett SCR-modul (szelektív katalitikus redukció) az egyetlen kipufogógáz-utókezelő rendszer, amely akár 90 százalékkal képes csökkenteni a NOx-kibocsátást, és ezzel egyidejűleg akár 4 százalékkal tudja csökkenteni a CO2-kibocsátást.

A DS 4 kínálatában háromféle bőrkárpitozás szerepel, köztük a nappabőr és a fél-anilin bőr, amely az autóiparban ritkán használt, egyik legszebbnek tartott kárpitbőr a világon. Az új DS 4 modelleken a részletekre való odafigyelést a végletekig fokozták a teljes bőrkárpit kínálattal: a műszerfal, valamint az első és hátsó ajtóbetétek nappabőr borításúak és kézzel varrottak. Homorú és domború formái miatt a műszerfal önmagában egy autókárpitos 8 órás kézi munkájával készül el.

Mivel alacsonyabbra került a súlypont, az új DS 4 fürgébb, a karosszéria dőlése kisebb. Az autó így a vezetési élmény mellett nyugodt vezetést biztosít. A mindkét modellváltozathoz rendelhető intelligens kipörgésgátló rossz tapadású úton optimalizálja a kipörgésgátló szabályozását az első kerekeken. Ez lehetővé teszi az indulási teljesítmény növelését, különösen havas utakon, és jobb tapadást biztosít a kanyarból való kigyorsításhoz.

Kiemelt Partnereink