Gyártók Nehezen halad a Suzuki és a VW válása

Nehezen halad a Suzuki és a VW válása

autopro.hu | 2015.06.30 16:10

Nehezen halad a Suzuki és a VW válása

A német márka a japán gyártó legnagyobb befektetője, ám egy félresikerült kooperáció miatt a szigetországiak szívesen szabadulnának a kellemetlen partnerségtől.

Hirdetés

– Add vissza a 19,9 százalékos részesedésedet a cégemből – üzente évekkel ezelőtt a Suzuki vezérkara a Volkswagen menedzsmentjének. A jogi útra terelt felszólítás azt követően történt, hogy egy 2009-ben kötött együttműködés sehogy sem akart a kellő mederben haladni. Az akkor még a német konszern elnökeként funkcionáló Ferdinand Piech és Oszamu Szuzuki által kötött megállapodás lényege az volt, hogy közösen árasszák el olcsó autókkal a feltörekvő piacokat.

A kézrázást követő években aztán sorra vádolták egymást a felek a megállapodás be nem tartásával: a japánok technológiát kaptak volna, a németek pedig közvetlen elérést az indiai piachoz.

2011 novembere óta tart a sajátos válóper, s az adott újabb csavart a történetnek, hogy a posztjáról épp most leköszönő Oszamu Szuzuki nyilvánosan sajnálatát fejezte ki, hogy ilyen hosszú ideig nem sikerült döntést hoznia az ügyben a bíróságnak. A VW szóvivője nem kommentálta a japán fél megszólalását.

A bajuszakasztás ellenére nem kizárt, hogy újabb együttműködés alakulhat ki a két OEM között – legalábbis így látja Frank Biller, a német székhelyű LBBW elemzője. Hiszen a VW számára óriási előnnyel járna Ázsia meghódítása, a japán gyártó által birtokolt Maruti Suzuki India pedig magabiztosan uralja a milliárdos lakosságú ország autópiacát.

Ha lesz új együttműködés, előtte érdemes alaposabban tisztázni a feltételeket – ezt alighanem mindkét fél belátta mostanra. Ami jelenleg tény: a VW 1,7 milliárd euró értékben vásárolt 2010 elején Suzuki részvényeket, a japánok pedig 1,5 százalékot tudhatnak magukénak a német vállalat papírjaiból, amire 770 millió eurót költöttek. Nem lesz egyszerű kikecmeregni ebből a „párkapcsolatból”, ám közben a Suzuki már előre tekint: néhány napja megállapodtak a malajziai Proton vállalattal egy kompakt autó gyártása ügyében.

Kiemelt Partnereink