Gyártók Nagy a tolongás a kínai SUV-vásárlók kegyeiért

Nagy a tolongás a kínai SUV-vásárlók kegyeiért

autopro.hu | 2015.04.16 10:02

Nagy a tolongás a kínai SUV-vásárlók kegyeiért

Leginkább ebben a szegmensben képesek eredményt felmutatni a hazai gyártók, de a multik nem engedik ám át a piacot olyan könnyen.

Április 20-án nyitja meg kapuit a Shanghai Auto Show, ahol a fő attrakciót alighanem a kínai és külföldi gyártók közötti, igen intenzív SUV-gyártási verseny lenyomata fogja jelenteni.

Merthogy a kínaiak nagyon rákaptak a típusra – az IHS Automotive helyi szervezete szerint 2025-re a kínai autóértékesítések egyharmadát SUV-ok fogják kitenni. Ide most akkor képzeletben tegyünk ki nagyon sok felkiáltójelet, ismervén a világ legnagyobb, növekvő autópiacának monumentalitását.

Great Wall Haval H6

Nem tétlenkednek hát a hazai pályán mozgó Great Wall és Jianghuai Automobile döntéshozói, olyannyira, hogy inkább visszavágják a szedánok termelését, hogy többet gyártsanak az új kedvencekből. Lin Huaibin, az IHS elemzője szerint a kínaiak egyszerűen élvezik az úri pozíciót, ahogy fölé magasodhatnak a többi sofőrnek, járműnek. Persze, ha mindenki SUV-ban ül majd, kissé más lesz a felállás.

BMW X5 xDrive40e

Ám még nem tartunk itt, az odáig vezető úton pedig az autógyártók hengerelésének lehetünk szemtanúi. Soroljuk máris az autószalon ínyenc falatjait. Sanghajban mutatkozik be a világ előtt a BMW X5 plug-in hibridje, az xDrive40e. Szintén ilyen hibrid hajtással érkezik a Citroën Aircross. A Great Wall az új Haval H6 bemutatása mellett a zászlóshajónak szánt H8-at is megvillantja a kiállításon. A Honda már három SUV-val van jelen a kínai piacon, most egy negyedik hasonló modellről lebbentik fel a fátylat. A Mercedes-Benz GLC kupéja inkább crossover, de belefér a felsorolásba. A SAIC-GM-Wuling trió első SUV-jaként debütál majd a Baojun 560, amely elvileg a Buick Excelle platformjára épül.

Mercedes-Benz GLC

Nem kevésbé uras, ám alacsonyabb kitekintést biztosító modellként jelenik meg a szalonon az Audi Prologue tanulmánya, a Changan elektromos szedánja, a Fordtól az újratervezett Taurus. A Geely egy sportos koncepcióautóval jelentkezik, a Lexus felfrissített ES szedánjával hódítana újabb ázsiai vásárlókat, a Nissan a Lannia modelljét teszi a reflektorok alá, a Toyota pedig Corolla és Levin hibrideket mutat be a kínai metropoliszban.

Kiemelt Partnereink