Gyártók Mobil szélcsatornában csökkentené a menetzajokat a Ford

Mobil szélcsatornában csökkentené a menetzajokat a Ford

autopro.hu/B.B. | 2016.05.05 06:37

Mobil szélcsatornában csökkentené a menetzajokat a Ford

Azon túl, hogy az amerikai gyártó időt és pénzt takarítana meg a pár óra alatt össze- és szétszerelhető teszthelyiségekkel, a fogyasztók is jól járhatnak az új szabadalommal.

Hirdetés

A legtöbb autógyártó esetében szélcsatorna leginkább csak a kutatási és fejlesztési munkával komolyabban foglalkozó központokban található, a tesztek így magas fokú szervezést igényelnek, a vizsgált modellek és a szakembergárda utaztatásával pedig rengeteg értékes idő megy kárba. Ezt ismerte fel a Ford, amelynek mérnökei a probléma áthidalására mobil szélcsatornát fejlesztettek ki.

Két konténer egybeépítésével 53 méter hosszú mobil labort készítettek, amiben két darab hat méter átmérőjű ventilátor segítségével akár 130 kilométeres menetszelet is képesek szimulálni. A fejlesztés azért jelentős, mivel a helyiségek az egyes gyárakban néhány óra alatt összeszerelhetők, ezen keresztül pedig jelentősen megnövekedhet az légáramlásokat vizsgáló tesztek mennyisége.

Az Automotive News szerint a Ford azt reméli, hogy a mobil szélcsatorna használatba vételével még jobban ki tudják majd szűrni a menet közben fellépő legfinomabb zajokat is.

Kiemelt Partnereink