Gyártók Megfeleződött a Fiat nyeresége

Megfeleződött a Fiat nyeresége

MTI | 2014.07.31 08:42

Megfeleződött a Fiat nyeresége

Magasabb értékesítési árbevétel mellett kevesebb mint felére esett a Fiat nyeresége a második negyedévben.

Hirdetés

A Fiat SpA, a Chrysler tulajdonosa az idei második negyedévben 197 millió euró nyereséget ért el, szemben a 2013 második negyedévi 435 millió euróval. Az év első felét a Fiat 14 millió euró veszteséggel zárta. Az első negyedévben 189 millió euró volt a veszteség.

A konszern értékesítési árbevétele egymilliárd euróval, 4,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és a második negyedévben 23,33 milliárd euró lett. A bevétel Észak-Amerikában és Ázsiában, valamint a Fiat prémium márkáinál emelkedett, Európában és Latin-Amerikában viszont csökkent.
Észak-Amerikában a Fiat értékesítési akciókkal 10 százalékkal növelte eladásait és 7 százalékkal értékesítési árbevételét, üzleti eredménye azonban a magasabb marketingköltségek miatt 18 százalékkal 598 millió euróra csökkent. Ázsiában a Fiat árbevétele 34 százalékkal emelkedett.

Latin-Amerikában a Fiat forgalma 21 százalékkal, értékesítési árbevétele pedig 13 százalékkal csökkent, a nyereség pedig ezzel párhuzamosan 72 százalékkal 62 millió euróra esett.

Az EMEA régióban a Fiat 3 százalékkal alacsonyabb értékesítési árbevétel után "mindössze" 6 millió euró veszteséget szenvedett el a második negyedévben, töredékét korábbi veszteségeinek.

Az első féléves értékesítési árbevétel 45,5 milliárd euró lett a konszernnél, nyolc százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül a prémium márkák 2,6 milliárd euró bevételt hoztak a konszernnek, 67 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A Fiat megerősítette májusban kiadott éves tervét, eszerint 4,7 millió autó eladása után 93 milliárd euró értékesítési árbevételre és 600-800 millió euró nyereségre számít. Tavaly a Fiat 4,4 millió autót értékesített, amit 2018-ra 7 millióra kíván növelni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink