Gyártók Magyarország helyett Ausztriát választotta a Jaguar Land Rover?

Magyarország helyett Ausztriát választotta a Jaguar Land Rover?

Biró Csongor | 2015.07.02 10:08

Magyarország helyett Ausztriát választotta a Jaguar Land Rover?

Eldőlt, hogy a Jaguar Land Rover, hanem a grazi Magna Steyr üzembe telepíti át néhány új modelljének a gyártását, miután Nagy-Britanniában elérték a termelési kapacitás határait. Esetleges új, magyarországi, vagy régióbeli új gyár telepítéséről, vagy annak elhalasztásáról nincs még végleges döntés.

Hirdetés

Sokáig úgy volt, hogy a Jaguar Land Rover terjeszkedése hazánk felé veszi az irányt, Debrecen, Zalaegerszeg, Szombathely és a győri régió is felmerült lehetséges helyszínként. Az indiai Tata tulajdonában álló brit gyártó ma bejelentette, hogy aláírta a szerződést több modelljének ausztriai gyártásáról a Magna Steyr vállalattal. Vélhetően ezzel elszállt minden remény arra, hogy a gyártó hazánkban terjeszkedne, illetve építené fel esetleges új gyártóbázisát. A napi.hu szerint azonban hazánk még versenyben lehet, mivel a most bejelentett bérgyártás nem jelent akkora kapacitást (250 ezer autó/év), amiről korábban a Tata illetékesei beszéltek.

A várható Land Rover, Range Rover modellek nevét nem közölték, de minden bizonnyal a Defender utódja készülhet Grazban, ahol jelenleg a Mercedes-Benz G-osztály készül a Daimler, az RCZ sportkocsi a Peugeot, illetve a Countryman és Paceman szabadidő-autók a Mini megrendelésére. Korábban felmerült, hogy egy elektromos Jaguar gyártása kerülhet Grazba.

A gyártó megerősítette, hogy továbbra is a brit ipart szolgálják, a 2014-ben Nagy-Britanniában gyártott 1,53 millió autó egyharmadát a Jaguar Land Rover állította elő. Az elkövetkező pár évben a cég 5,6 milliárd dollárt költ új modellek fejlesztésére és Nagy-Britannián kívül is bővíti kapacitásait. Tavaly októbertől Kínában is gyártanak, Brazíliában pedig épül az új gyár, amely a dél-amerikai kontinensre fókuszál.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink