Gyártók Leállnak az autógyárak, téli álomba merül a magyar ipar

Leállnak az autógyárak, téli álomba merül a magyar ipar

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2014.12.18 09:03

Leállnak az autógyárak, téli álomba merül a magyar ipar

Aggodalomra semmi ok: a szokásos év végi termelési szünetről van szó, ami nem tart tovább néhány hétnél.

Hirdetés

A világ járműgyártási trendjéhez igazodva a három hazai autógyártó vállalat ismét leállítja termelését az év utolsó napjaiban. Amint korábban megírtuk, a Magyar Suzuki esetében ez a gyártási pihenőidő biztosan nem telik tétlenül, ugyanis ekkor végzik el a Vitara modell sorozatgyártásának megindulásához szükséges módosítások egy részét.

A japán gyártóval együtt az Audi is tartott nyári leállást, amely meg is látszott a nemzeti ipari produkcióban – hiába, a járműgyártás a teljes hazai termelés bő negyedét adja, amint erre a Napi.hu elemzése is rámutat.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2014. december 21. és 2015. január 6. között szünetel a termelés. Mint emlékeztetnek, a leállás nincs hatással a tervezett gyártási darabszámok teljesítésére.

Esztergomban a már említett indok miatt hosszabb időre álltak le a gyártósorok: már december 15-én kezdetét vette a „téli szünet”, ami január 5-ig tart.

Az Audi Hungaria győri gyárában a járműgyártás terén december 24-től és 2015 első hetéig tart a pihenő.

Miután ágazaton belül 2014 augusztusában a leállások miatt havi összevetésben 32 százalékkal esett a járműipar termelési értéke, amit szeptemberben közel 50 százalékos, tehát igen jelentős növekedés követett, az idei év végén és a jövő év elején is visszaesésre lehet számítani a járműipar és a teljes hazai ipar teljesítményét illetően egyaránt.

Ha tehát a későbbiekben furcsa „völgyet” vélünk majd felfedezni a magyar gazdaság teljesítményében az évváltás környékére visszatekintve, remélhetőleg csak a hazai autógyárak szokásos leállásának hatását érzékelhetjük, amit várhatóan felívelés követ.

Ami mégis izgalmassá teszi az idei évzárást, s az előbbi feltételes módot indokolja, az a meglehetősen bizonytalan világgazdasági helyzet, amely hazánk növekedésére is hatással lehet. Zuhanó olajár, vészesen gyengülő rubel, rendre erősödő dollár – ezek mind odakerülnek a fa alá.

Kiemelt Partnereink