Gyártók Kipróbáltuk az új magyar elektromos buszt – videóval

Kipróbáltuk az új magyar elektromos buszt – videóval

Gégény István | 2016.04.21 11:36

Kipróbáltuk az új magyar elektromos buszt – videóval

Várhatóan április 30-án áll forgalomba a Modulo kipufogómentes midibuszából elsőként négy példány a fővárosban. Leteszteltük menet közben, meg is mutatjuk olvasóinknak.

Hirdetés

20 darab elektromos buszt vásárol a főváros, adtuk hírül hónapokkal ezelőtt. A történetben az az igazi nóvum, hogy magyar fejlesztésű járművekről van szó, amely fontos üzenetet jelent a hazai iparág számára, illetve értékes visszajelzés a szakma teljesítőképességéről.

Nagyon zöld a hátulja, még a rendszám is környezetbarátságot sugall

Tíz nappal a tervezett forgalomba állítás előtt lehetőségünk nyílt próbaúton kipróbálni, milyen is az a jármű, aminek hazai utakon való megjelenéséről eddig leginkább csak álmodni lehetett. Tesztalanyunk, amelyen utasként tettünk meg néhány kört a fővároshoz közeli tesztpályán, már teljes harci díszben, BKK fényezéssel, a BKV tulajdonában nyitott ajtót előttünk. A sofőröket is a közlekedési vállalat biztosította, s ez azért lényeges részlet, mert őket semmi nem kötelezi arra, hogy szeressék az új jövevényt, mégis áradoztak róla. – Egyszerűen jó – fogalmazott egyikük, sorolva a könnyű vezethetőséget, a töltés egyszerűségét, a súlycsökkentésből származó előnyöket, a közlekedésbiztonságot illetően fel nem merülő aggályokat.

A két ajtó közé is jutott az áramtárolókból
Rokonok, de nem ikertestvérek - látható a különbség a dízeles és az elektromos Modulo között

Mielőtt nekilendülünk, megtekintjük az akkupakkot, illetve annak csupán egy részét, hiszen a hátsó traktus mellett középtájon a jármű két oldalára is jutott az energiatárolókból. Beszálláskor éles szeműek felfedezhetik: valóban moduláris szerkezetű a jármű, nem dolgozták el ugyanis tökéletesen az alkotóelemek illesztéseit – ez talán nem is volt cél a gyártás során.

Maradtak gombok, kapcsolók, de főként az érintőképernyőt használta a sofőr
Diszkrét csík jelzi, hol találkoznak a karosszériamodulok

Odabent a busz méreteihez képest tágas tér fogad, nem spórolták ki az ablakfelületeket, s alapvetően álló utasokra hangszerelték a férőhelyeket, az elvárható akadálymentességgel egyetemben. A buszt már beindították, de erről csak szóban értesülünk, ami nem is meglepő annak, aki utazott már trolin – álló helyzetben nincs motorzaj, miért is lenne. Menet közben sem kell majd fennhangon társalogniuk egymással a fővárosi utasoknak, és némileg meglepő módon a viharos idő ellenére a szélzaj és az abroncsok gördülése sem szűrődött be. Ebben a csendes alapzajtalanságban szinte zavarónak hatott az időnként bekapcsoló kompresszor moraja, illetve talán érdemes lenne átnézni a vezető környéki kezelőszerveket, ülést, pedált. Valami ezek közül finoman nyekergő hangot adott, ami ilyen akusztikai adottságok mellett annak ellenére furán hatott, hogy nyilván rendeltetésszerű zajról van szó, csak nem szoktuk meghallani dízeles buszoknál.

Ennek a videónak talán a hangja a legérdekesebb - előttünk egy dízeles Modulo haladt, 2:50 környékén pedig feltűnik a háttérben a csuklós változat is, amiből 75+75 darabot rendelt a BKV, de a főváros vezetésénél elakadt a döntés

Ami egy ilyen próbaút során megtapasztalható, annak alapján szép jövőt jósolunk a magyar fejlesztésű elektromos busznak. Bár vannak kétségeink arra vonatkozóan, hogy a budai várkerület macskakövein is ilyen hangtalanul suhannak majd a modellek, ám megnyugtató tény, hogy a buszokat ott is hosszabb időn keresztül tesztelték, így nagy meglepetés nem ígérkezik a forgalomba állást követően.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink