Gyártók Januárban indul a Suzuki Vitara gyártása

Januárban indul a Suzuki Vitara gyártása

Biró Csongor | 2014.11.18 15:00

Januárban indul a Suzuki Vitara gyártása

Decembertől újra két műszakban zajlik a gyártás a Magyar Suzuki esztergomi gyárában, ahol januárban megkezdik a negyedik modell, a Suzuki Vitara sorozatgyártását. A gyárban jelenleg 3100-an dolgoznak.

Hirdetés

A nyári leállás utáni egyműszakos munkát az tette szükségessé, hogy a kifutó modellek (SX4, Splash) leállítása mellett a gyár felkészülhessen legújabb modellje, a világszerte forgalmazott Vitara gyártására. Az átállás több mint négy hónapot vett igénybe, és bár decemberben újra két műszakban dolgoznak a suzukisok, karácsonykor és jövő tavasszal vagy nyáron lesznek még hosszabb technológiai leállások. A terv azonban nem változott, a gyenge európai autópiac teljesítménye ellenére 155 ezer autót terveznek gyártani Esztergomban. - Bár kevésnek tűnik ez a szám, és valóban negatív rekord, de figyelembe kell venni, hogy egy új, globális modell gyártására készültünk idén - magyarázta kérdésünkre Oura Rjoicsi, a Magyar Suzuki Zrt, nemrég megválasztott vezérigazgatója. A vegyészmérnök végzettségű szakember 1984-től dolgozik a Suzukinál, 2011-ben érkezett Esztergomba, ahol idén tavasszal Takeucsi Hiszasit váltotta a vállalat élén. A Suzuki első embere, aki személyesen felügyeli a gyártást, nagy reményeket fűz a Vitara sikeréhez. A járművet Japánban fejlesztették, de a gyártás technológiájának kidolgozásában magyar mérnökök is részt vettek.

Párizsban mutatták be a Vitarát

A vezérigazgató elmondta, hogy jelenleg az összeurópai beszállítási arány meghaladja a 80 százalékot. Európában 200, Magyarországról 85 cég szállít be a Suzukinak, ugyanez az arány vonatkozik az új modellben, a Vitarában megvalósuló hozzáadott magyar értékre. A Suzuki törekszik arra, hogy a hazai beszállítói arányt növelje, ezért különböző beszállítói programokat működtet. A vezérigazgató példaként említette, hogy magyar cégvezetőket visznek japán beszállítókhoz, hogy megtanítsák, hogyan lehet hatékonyan azt a minőséget megteremteni, amit a Suzuki elvár beszállítóitól.

Oura Rjoicsi, az esztergomi gyár első embere

Krisztián Róbert, a vállalat új értékesítésért és marketingért felelős operatív igazgatója az évértékelő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyar Suzuki immár 60 országba exportál, legfontosabb piaca továbbra is Európa (beleértve Oroszországot, ahol 13 ezernél is több új magyar Suzuki talál gazdára évente).

Nagy reményeket fűznek hozzá

Az új Vitara leghamarabb tavasszal érkezhet a hazai márkakereskedésekbe, áráról és tervezett darabszámáról később adnak tájékoztatást. Jövőre Esztergomban négy modell gyártása folyik majd: Vitara, S-Cross, Swift és Swift Sport.

Kiemelt Partnereink