Gyártók Ismertté vált az Audi 2017-re szóló béremelési javaslata

Ismertté vált az Audi 2017-re szóló béremelési javaslata

Wurmbrandt András | 2016.12.14 10:30

Ismertté vált az Audi 2017-re szóló béremelési javaslata

A konszernben kialakult helyzet miatt kétéves béremelési javaslatot tett a munkavállalói oldalnak az Audi Hungaria- derül ki a szakszervezet honlapján közzé tett tájékoztatóból. A cég bruttó 25 ezer forintos alapbéremelést javasol 2017-re, ami jelentősen elmarad az AHFSZ elvárásaitól.

Hirdetés

Folytatódnak a november közepén megkezdett bértárgyalások a győri Audinál, amelynek bizonyos részleteiről a munkavállalói oldalt képviselő, mintegy hétezer tagot számláló Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) számolt be a honlapján. A weboldalon megjelent tájékoztatóból kiderül, hogy a vállalat a konszernben kialakult helyzet miatt kétéves béremelési javaslatot tett a munkavállalói oldalnak, ezzel is mutatva a cég stabilitását. E szerint a munkáltató 2017-re és 2018-ra is bruttó 25 ezer forintos alapbéremelést javasol egységesen mindenkinek, ezen felül pedig az első évben 595 ezer, a másodikban 620 ezer forint választható béren kívüli juttatást.

Az AHFSZ kedden bizalmi értekezletén megvitatta a bérajánlást, amellyel kapcsolatban az oldalukon megjelent tájékoztatójukban azt írják: „Az alapbéremelési javaslat jelentősen elmarad a szakszervezeti elvárásoktól. A kormányzati intézkedések, mint például a munkáltatói járulékok csökkentése, de legfőképpen a garantált bérminimum összegében történő változások is szükségessé teszik a nagyobb mértékű alapbéremelést. Az AHFSZ véleménye szerint azzal, hogy a garantált bérminimum magasabb mértékkel növekedne, mint a vállalatnál lévő alapbér, az attraktivitásából veszítene.” A szakszervezet ezért bruttó 45 ezer forintos alapbéremelést javasol mindkét évre egységesen mindenkinek, és 650 ezer forintos béren kívüli juttatást 2017-re és 2018-ra is.

Mint ismert, a tavalyi bértárgyalások nem voltak zökkenőmentesek, ám végül sikerült kiegyeznie a cégnek és a szakszervezetnek. Az idén áprilisban tető alá hozott megállapodás szerint a választható béren kívüli juttatások (VBK) éves kerete 2016-ban 570 ezer forint lett, a béremelés pedig az idei év első napjától járt. Azon dolgozók, akik 170-209 ezer forint között kerestek tavaly, megkapták a kért 20 ezer forintos emelést, míg akik 290 ezer forint fölött kerestek korábban, idén 15 ezer forintos emeléssel kalkulálhattak. Ezen szélső értékek közé további két lépcsőt iktattak be a megállapodó felek.

Kiemelt Partnereink