Gyártók Házon belüli vita a VW-nél: megingott a bizalom?

Házon belüli vita a VW-nél: megingott a bizalom?

autopro.hu/B.B. | 2016.04.08 10:16

Házon belüli vita a VW-nél: megingott a bizalom?

A szakszervezetek azzal vádolják a cég menedzsmentjét, hogy a dízelbotrány ürügyén korábban nem tervezett leépítéseket terveznek végrehajtani.

Hirdetés

Újabb komoly nézeteltérések alakultak ki a német gyártónál: a dízelbotrány kirobbanása óta természetesen előfordultak kisebb-nagyobb viták a vállalaton belül is, azonban egy új vád felmerülése még jobban eltávolíthatja egymástól a feleket. A költségek visszavágása miatt a dolgozói érdekképviseletek arra gyanakodnak, hogy a cégvezetés a kibocsátási botrányra hivatkozva munkavállalókat bocsátanának el. Félelmeiket levélben tudatták a vállalat menedzsmentjével, melyet hat németországi gyár üzemi tanácsának képviselője is aláírt.

Hogy a vélt elbocsátási hullámot elkerüljék, a szakszervezetek írásbeli biztosítékot követelnek, mellyel lehűtenék a munkahelyek csökkentéséről szóló spekulációkat. Elképzeléseik szerint a paktumban rögzítenék a gyártandó darabszámokat és a leendő beruházások mértékét is, ezzel biztosítva a gyártó 120 ezer németországi munkahelyének jövőjét.

Fontos lenne a belső feszültségek megszüntetése

A vállalatvezetés nyilatkozatából úgy látszik, a gyártó igyekszik konstruktívan hozzáállni az ügyhöz, véget vetve a találgatásoknak: a levelet jó kiindulási alapnak tartják a további tárgyalásokhoz, egyben üdvözölték a jövőről szóló paktum ötletét is.

A mostani vitához precedensként szolgálhat egy korábbi hasonló ügy: tíz éve a szakszervezeteknek sikerült elérniük, hogy a négy- és az ötnapos munkahetek közötti váltás a béreken is pozitív nyomot hagyjon.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink