Gyártók Hazai gyártót bízott meg vadászgép gyártásával Dél-Korea

Hazai gyártót bízott meg vadászgép gyártásával Dél-Korea

MTI | 2015.03.30 10:31

Hazai gyártót bízott meg vadászgép gyártásával Dél-Korea

Dél-Korea hazai repülőgép gyártó vállalatát, a Korea Aerospace Industries (KAI) Ltd., céget választotta ki tárgyalópartnernek a saját vadászgép kifejlesztésére induló programhoz - közölte hétfőn a DAPA (Defense Acquisition Program Administration) hadiipari beszerzési hivatal.

Hirdetés

A KF-X kódnév alatt indított 8,67 ezer milliárd won (7,84 milliárd dollár) fejlesztési program a légierő KF-16 vadászgépeit (General Dynamics F-16 Fighting Falcon) felülmúló paraméterekkel rendelkező repülőgép kifejlesztését irányozza elő a szolgálatban lévő, de már elavult F-4D/E Phantom II és F-5E/F Tiger II modellek leváltására.

A mintegy 120 új repülőgépet 2025-ig állítaná szolgálatba a dél-koreai légierő. A gépek legyártása a fejlesztési költségeken felül további 9,3 ezer milliárd wonba kerül.

A tender nyertese, a KAI az amerikai Lockheed Martin vállalattal folytat technológiai együttműködést. A tenderen még a Korean Air Lines indult az európai Airbus Defence and Space vállalattal együttműködésben.
"A végső döntés a projekt kivitelezőjéről az előzetes tárgyalások lefolytatását követően, az év első felében várható" - közölte a DAPA.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink