Gyártók Hatvanéves az MAN legnagyobb gyára

Hatvanéves az MAN legnagyobb gyára

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.08.03 10:46

Hatvanéves az MAN legnagyobb gyára

A vállalat járműgyártó részlege idén százéves, az első négy évtizedben azonban Nürnbergben készültek a cég termékei. Azóta a legfontosabb gyárrá, egyben főhadiszállássá is vált a müncheni létesítmény.

Hirdetés

Miután az ötvenes évek eleji "gazdasági csoda" révén az MAN forgalma is jelentősen növekedett, az MAN elérte a nürnbergi gyár kapacitásának határát. Ekkor a menedzsment új egység után nézett - emlékeztet a kamionhirek.hu.

Az eredeti épületegyüttesben korábban repülőgépmotorokat gyártott a BMW, a háború után azonban üresen állt a terület. Ekkor költözött át Nürnbergből az MAN gyártósora Münchenbe, 1955. szeptember 6-án pedig kigördült az első B18A típusú traktor az üzemből, melyet az 515L kódjelű teherautó követett novemberben.

Az 515L modell gyártásindítása (Fotók: MAN-archívum)

Hatvan év alatt a telep mérete egymillió négyzetkilométerre nőtt, jelenleg 8500 embernek ad munkát a gyár. Eddig több mint egymillió jármű - traktor, teherautó és autóbusz - hagyta el a gyárkapukat, továbbá 2,3 millió tengely és 1,5 millió vezetőfülke is készült az üzemben.

Kiemelt Partnereink