Gyártók Geotermikus energiával zöldül a győri Audi

Geotermikus energiával zöldül a győri Audi

autopro.hu | 2015.11.24 15:17

Geotermikus energiával zöldül a győri Audi

A magyar Audi gyár még környezetkímélőbb. Egy új hőközpont által szolgáltatott energia a vállalat fűtési energiájának legalább 60 százalékát fedezni fogja a jövőben.

Hirdetés

Ünnepélyes keretek között adták át november 24-én a Bőnyi Hőközpontot, amely a jövőben az Audi Hungaria fűtési energiájának 60 százalékát fedezni fogja. Az elkészült Győri Geotermikus Rendszerrel átadható éves hőmennyiség 1100-1200 terajoule és két termelő és két visszasajtoló kútból, a Bőnyi Hőközpontból, és mintegy 17 km hosszú geotermikus hőszállító rendszerből áll. Az Audi Hungaria ellátása mellett a PannErgy Csoportnak a Győr-Szol Zrt. távhőszolgáltatóval kötött hosszú távú hőszállítási szerződése révén, a győri távhőszolgáltatásban 24 266 lakás és 1046 egyéb díjfizető távfűtésébe jut el a geotermikus energia.

Gyimóthy Dénes, a PannErgy Nyrt. megbízott vezérigazgatója, Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója, Puskás András, a Magyar Export-Import Bank Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese, Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés elnöke és Axel Schifferer, az AUDI HUNGARIA MOTOR Kft. pénzügyekért felelős ügyvezető igazgatója

A győri rendszer, amennyiben teljes kapacitásával üzemel, éves szinten hozzávetőleg akár 67 ezer tonnával csökkentheti a levegőbe kerülő üvegházhatású gázok – elsősorban szén-dioxid és nitrogénoxidok – mennyiségét, továbbá a geotermikus energia csökkenti a földgáz-felhasználást – évente maximális kapacitás mellett legalább 35 millió köbméterrel – ezzel is hozzájárulhat a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célok eléréséhez.

Kiemelt Partnereink