Gyártók Félmillió Jeep Wrangler és 80 ezer Fiat 500 vonul szervizbe

Félmillió Jeep Wrangler és 80 ezer Fiat 500 vonul szervizbe

autopro.hu/G.I. | 2016.05.23 09:40

Félmillió Jeep Wrangler és 80 ezer Fiat 500 vonul szervizbe

A terepjárók nem készültek fel rendesen a terepjárásra, a kisautók kuplungja pedig hátrányosan többre lehet képes, mint amire tervezték.

Hirdetés

Alig van már visszahívás légzsákos érintettség nélkül, de ez most nem az, aminek tűnik. A Jeep Wrangler 2007-2016 között gyártott modelljei esetében különleges probléma bukkant elő. A kormánykerékbe épített egyik alkatrész szennyeződés hatására hibásan működhet, így előfordulhat baleset esetén nem lép üzembe a légzsák. Ez azért különösen hátrányos jelenség, mert ezeket az autókat olyan terepre tervezték, ahol a szennyeződés esélye nem éppen alacsony.

Az 506 ezer 420 visszahívott példányban ráadásul nem is a kritikus alkatrészt fogják cserélni, hanem olyan extra védőborítást alkalmaznak (lecserélik a kormánykerék hátsó borítását és a kormányoszlop köpenyét), amely megakadályozza a sár, kosz behatolását a védendő területre.

80 ezer 474 darab Fiat 500 modell ezzel párhuzamosan azért kénytelen szervizbe vonulni, mert a 2012-2016 között készült járművek tengelykapcsolója nem minden esetben működik eredeti rendeltetésének megfelelően. A kuplungszerkezet mozgása túllépheti ugyanis a tervezett szélső értékeket, ami fizikai károsodást is eredményezhet az alkatrészekben, így a sebességváltó és a hajtásrendszer is hibásan üzemelhet. Az FCA konszern szerint a potenciálisan veszélyeztetett autók 0,01 százalékában fordult elő konkrét probléma. A turbófeltöltős motorral szerelt modelleket nem érinti a visszahívás.

Az FCA nem értesült személyi sérülésről egyik esetben sem – maradjon is így!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink