Gyártók Fellélegezhetnek a dolgozók: nem csökkennek a prémiumok

Fellélegezhetnek a dolgozók: nem csökkennek a prémiumok

autopro.hu | 2015.12.08 12:10

Fellélegezhetnek a dolgozók: nem csökkennek a prémiumok

Sokként érte a BMW dolgozóit, hogy a cég csökkenteni akarta a dolgozói prémiumokat. Most véget ért a nyugtalankodás időszaka, az IG Metall szakszervezet és a munkáltató megállapodtak és így a megszorítások témája lekerült a napirendről.

Hirdetés

A Mittelbayerische Zeitung beszámolója az IG Metall regensburgi vezetője, Jürgen Scholz hivatkozva közölte a hírt. A tárgyalások során érvként tudták felhozni, hogy a müncheni gyártó a közelmúltban jelentette be, hogy megdöntötte negyedéves rekordbevételét. Így mivel nem csökken a profit nem kell korlátozni a nyereségrészesedések kifizetését, sőt a karácsonyi jutalmakról sincs vita.

Korábban az autógyár arra hivatkozva akarta korlátozni prémiumokat és a karácsonyi bónuszt, hogy az elmúlt években a BMW munkavállalói meglehetősen magas prémiumokat kaptak.

Felsóhajthatnak a BMW munkatársai: maradnak a prémiumok

A munkavállalói kört érintő korlátozó tervekről először a német gazdasági hetilap, a Wirtschaftswoche kezdett információkat közölni. A korábbi hírek szerint a speciális kifizetések drasztikus csökkentését már a 2015-ös pénzügyi évre vonatkozóan tervezték. Egyéni értékelések alapján egy 160 százalékos maximális korlátozást vezettek volna be. Hivatalosan egyszer sem erősítették meg az értesüléseket az autógyár részéről – írta az automobil-produktion.de.

A müncheni székhelyű prémium autógyártó az elsők között volt az elmúlt években a „prémiumkifizetési bajnokságban”. A szakmunkások átlagosan 8365 euró (kb. 2,61 millió forint forint) különleges kifizetést kaptak az előző pénzügyi évben. Csak a Porsche dolgozóinak fizettek ki ennél nagyobb prémiumot, 8600 eurót (kb. 2,68 millió forint). A BMW-csoportnál a vállalati hierarchia minden szintjén részesedtek az alkalmazottak a cég sikereiből. A sikerdíj kiszámításának alapja a nettó jövedelem, az osztalék nagysága és egy fizetési csoportba tartozás volt.

A prémiumgyártó a havi fizetések korábbi 55 százalékáról önkéntesen 100 százalékra emelte a kifizethető prémiumok arányát a kollektív szerződésben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink