Gyártók Erős év vár Szentgotthárdra

Erős év vár Szentgotthárdra

autopro.hu | 2015.01.21 11:52

Erős év vár Szentgotthárdra

Kiemelkedő évet zárt az Opel Magyarországon. Eladásokban 51,5 százalékos rekordnövekedés és tízezernél több értékesített autó, Szentgotthárdon pedig beindult a harmadik motorcsalád, a kis benzines sorozatgyártása. 2015 újabb motorváltozatokat, megugró gyártási számokat és gyarapodó létszámot hoz.

Hirdetés

A márka idehaza tavaly összesen 10 195 gépkocsit értékesített szemben a 2013-as 6730-cal. Ez 51,5 százalékos eladási, illetve 2,26 százalékos piaci rész növekedésnek felel meg. Személyautó eladásokban az Opel sorozatban immár a negyedik évben az első helyen zárt, ez számokban 9051 eladott autót és 13,41 százalékos piaci részesedést jelent.

Az új motoroknál kitüntetett szerepe van a szentgotthárdi motorgyárnak. Az ott készülő 1,6-os dízel már tavasszal megjelenik a Mokkában, később az év folyamán az Insigniában is. Az Insignia egyébként már mostantól rendelhető az új kétliteres dízellel, amely 170 lóerőt és 400 newtonméter nyomatékot tud. És várhatóak újdonságok az új Astra motorterébe is. A felsorolt újdonságok részei annak a termékoffenzívának, amelynek keretében 2018-ig 27 új modell és 17 új motor kerül – illetve részben már került – a piacra.

Szentgotthárdon tavaly a Flex gyárban készült több mint 100 ezer motor mellett a régi Family 1-es motorgyár 275 ezer motort állított elő, amelyek körülbelül 70 százalékát a tengerentúlon értékesítik. Ezen felül 200 ezer megmunkált motor-komponens is készült kínai megrendelésre. A gyár most jelentős felfutás előtt áll.

– A két motorgyár az idén együttesen közel 580 ezer darab motort állít majd elő, ami a 2014-es darabszámokhoz képest több, mint 50 százalékos gyártott volumennövekedést jelent. A 2015-ös évben a Flex motorok iránti kereslet bővül, az eredetileg tervezetthez képest már most 10 százalékkal növekedtek az igények, ami a jövőnkre nézve rendkívül pozitív és bíztató – tette hozzá Solt Tamás, a szentgotthárdi Opel-gyár ügyvezető igazgatója.

– Nyáron indult el a kisméretű benzinmotor (SGE) háromhengeres változatának sorozatgyártása, és további újdonságok jönnek. Dízel és benzinmotorok újabb változatainak – közel 20 új alkalmazás – gyártását fogjuk a közeljövőben elkezdeni. A foglalkoztatottság tovább nő: a teljes létszám tavaly decemberben elérte Szentgotthárdon az 1400 munkatársat, az idén pedig további 500 ember felvételét tervezzük.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink