Gyártók Elárulhatta a Bosch a Fiat titkát, szintet léphet a dízelbotrány

Elárulhatta a Bosch a Fiat titkát, szintet léphet a dízelbotrány

MTI | 2016.04.25 12:01

Elárulhatta a Bosch a Fiat titkát, szintet léphet a dízelbotrány

„Szabálytalanságra utaló jelek” miatt vizsgálják a német hatóságok az olaszok modelljeit, mivel a gyártó állítólag pimasz trükkel játszotta ki az emissziós előírásokat.

Nem pusztán német specialitás a kibocsátási határértékek szoftveres megkerülése, legalábbis a Bild am Sonntag értesülései szerint: legújabb szereplőként a Fiat kerülhet a dízelbotrány középpontjába, ugyanis a német közlekedési felügyelet, a Kraftfahrt-Bundesamt (KB) vizsgálja a gyártó egyes modelljeinek a vezérlőegységét.

A gyanú szerint az olaszok autói 22 perc után nemes egyszerűséggel leállítják a motorból távozó gázok tisztítását, ami azért különösen érdekes, mivel a szabályok alapján a tesztpadokon végzett mérések időtartama 20 perc.

A német lapnak arra is van magyarázata, miért lendültek munkába a hatóságok: a Bild szerint a Bosch kérte annak megállapítását, hogy a Fiat autói megfelelnek-e a károsanyag-kibocsátási előírásoknak.

Bajban az olaszok?

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter a Süddeutsche Zeitung értesülése szerint az ügyben magához rendelte beszámolóra a Bosch és a Fiat képviselőit. A Bosch a lap beszámolója szerint együttműködéséről biztosította a hatóságokat. A Fiat szóvivője viszont a Bild am Sonntag megkeresésére nem kommentálta az értesülést.

Az, hogy újabb autógyártó kerülhet a vizsgálatok központjába, várható volt: a Deutsche Umwelthilfe (DUH) március közepén jelezte, hogy saját méréseiben a károsanyag-tisztítás leállítására utaló jeleket észlelt számos autógyár modelljeinél, a Porsche Hungária szerint pedig maga a rendszer kényszeríti ki a kiskapuk keresését.

Kiemelt Partnereink