Gyártók Egyre több hölgyet foglalkoztatna az Audi Hungaria

Egyre több hölgyet foglalkoztatna az Audi Hungaria

Gégény István | 2015.04.29 09:30

Egyre több hölgyet foglalkoztatna az Audi Hungaria

Immár több mint 11 ezer munkatárs dolgozik a győri autógyárban. Németh Kingával, a személyügyi referensek vezetőjével a nők és a járműgyártás kapcsolatáról beszélgettünk.

– Az Audi Hungaria személyi állományában milyen a nők aránya, s mit tesznek azért, hogy ellensúlyozzák azt a gondolkodást, miszerint a műszaki pálya férfias terület?
– Női munkavállalóink aránya 2014 végén 10 százalék volt – ez az arány eltérést mutat a termeléső és adminisztratív területek vonatkozásában. Határozott lépéseket teszünk azért, hogy egészséges mixet tudjunk generálni. Úgy gondolom, termelő cégként fontos feladatunk megmutatni, hogy nőként, mérnökként, vagy akár a termelésben milyen lehetőségeik vannak a hölgyeknek. Személyesen azt tapasztalom, hogy csapatépítés, konstruktív együttgondolkodás terén is nagy szükség van a nők jelenlétére, hiszen a férfi és női agy másként gondolkodik, kiegészítik egymást. Vezetői szinten kifejezetten odafigyelünk, hogy mindkét nem kellő arányban képviselje magát.

Németh Kinga előadása a Nők a műszaki pályán (?) című rendezvényen

– A témában a győri iparkamara HR Klubja meghívására előadást is tartott a napokban. Mire hívta fel a jelenlévők figyelmét?
– Az egyik üzenetem az volt, hogy a helyzet magától nem fog megváltozni, a nemek egészséges arányáért tenni kell, formálnunk kell a közgondolkodást is. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy oktatási intézmények és cégek egyaránt jó példát mutatnak. Ennek mentén konkrétan felvázoltam, hogy az Audi Hungariánál szakmunkás, mérnöki területen és vezető szinten mit teszünk azért, hogy növekedjen a nők aránya a vállalatunknál.

A rendezvényen elhangzott, hogy a győri négykarikás vállalat menedzsmentjének jelenleg 12 százalékát adják a nők, akik száma az elmúlt 10 évben 10 főről 31-re emelkedett. A fizikai munkaterületeken 6 százalék, a szellemi foglalkozásúak körében 20,8 százalék a hölgyek aránya.

Kiemelt Partnereink