Gyártók Dízelbotrány: 700 ezer Seat érintett

Dízelbotrány: 700 ezer Seat érintett

MTI/autopro.hu | 2015.09.29 14:21

Dízelbotrány: 700 ezer Seat érintett

A Seat 700 ezer autója érintett a Volkswagen dízelmotorok emissziós adatait meghamisító szoftver miatt kirobbant botrányban - közölte kedden a VW-csoporthoz tartozó spanyol autógyár szóvivője.

A cég azt egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy az autómárka mely típusairól van szó pontosan és hol kerültek forgalomba az eladott járművek, de ahogy korábban megírtuk az 1.6 TDI és 2.0 TDI Euro 5-ös motorral szerelt Ibiza, Altea, Leon, Alhambra modellek biztosan érintettek.

A Seat a múlt csütörtökön ismerte el, hogy 2009 óta eladott típusai közül többet azzal az EA189-es motorral szereltek fel, amelyet az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szerint manipuláltak, méghozzá úgy, hogy olyan szoftvert telepített a dízelüzemű járművekbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások.

A 2009-es Seat Alteát is szállították az EA189-es motorral

A Seat tájékoztatása szerint a motorokat az anyavállalattól kapták, és a barcelonai üzemben kerültek bele az autókba. A botrány miatt Spanyolországban több mint 3300 Audi, Seat, Skoda, Volkswagen típusú jármű forgalmazását függesztették fel.

A dél-európai országban a legkedveltebb autómárka a Volkswagen, amelyet a Seat követ a sorban. A Seat tavaly 378 ezer autót értékesített Spanyolországban, az elmúlt hat évben összesen 2 milliót.

A spanyol ipari minisztérium munkacsoportot állított fel, és további információkat kért a VW-től arról, hogy a spanyol autóipart milyen mértékben érinti a botrány. A német cég jelentős beruházó is Spanyolországban, két nagy autógyára, a barcelonai és a pamplonai összesen 16 ezer embernek ad munkát.

Kiemelt Partnereink