Gyártók BMW i modelleket vehetünk novembertől

BMW i modelleket vehetünk novembertől

autopro.hu | 2014.09.16 17:00

BMW i modelleket vehetünk novembertől

November 1-jétől az autógyártó Magyarországon is elérhetővé teszi ügyfelei számára a BMW i modelleket. A karbonszálas műanyag karosszériás, környezetkímélő nagyvárosi járművek kiskereskedelmi árát a következő hetekben jelenti be a magyarországi leányvállalat. A piacra lépéssel egy időben természetesen a BMW i modelleket érintő szervizszolgáltatások is elindulnak.

Hirdetés

A project i koncepció keretében 2007 óta folyó kutató- és fejlesztőmunka során sikerült lerakni a hosszútávon fenntartható mobilitás alapjait, amelyek a világban zajló környezetvédelmi, gazdasági és társadalmi változásokat is számításba veszik. A holnap közlekedésével szemben támasztott egyéni igények és globális követelmények közötti szükségszerű egyensúlyt a vállalat holisztikus megközelítéssel teremti meg és új almárkája, a BMW i testesíti meg.

BMW i3
Az almárka első modelljeként az i3 2013 júliusában mutatkozott be a nagyközönség számára. Az innovatív járműtechnológiával megtervezett utascella szénszálas erősítésű műanyagból készült, amely amellett, hogy könnyű, egyszerre stabil és biztonságos is, ráadásul tágas utasteret kínál. A mindennapos közlekedés során 130-160 kilométer hatótávval rendelkezik, amely az Eco Pro illetve az Eco Pro+ üzemmód használatával egyenként mintegy 20-20 százalékkal tovább növelhető. Kívánságra hatótáv-növelő technikával (range extender) is felszerelhető, amely egy 34 LE teljesítményű, kéthengeres benzinmotor segítségével menet közben mindvégig állandó szintre emeli az akkumulátor töltöttségi állapotát, így a hatótáv összességében akár a 300 kilométert is elérheti a mindennapos közlekedés során. Az autóban alkalmazott LifeDrive struktúra szerinti jármű-architektúra, a BMW eDrive keretében az elektromos motor, a teljesítmény-szabályzó elektronika és a nagy teljesítményű lítiumion-akkumulátor egyaránt a csoport saját fejlesztése és gyártása. Az autónak ugyanakkor magyar vonatkozása is van: a Lipcsében gyártott modell váltóházát a békéscsabai Csaba Metál üzemében öntik.

BMW i8
Az almárka második modellje az i8, amely a hálózatról tölthető (plug-in) hibrid hajtásrendszert az i3-hoz hasonlóan szénszál-erősítésű műanyag utascellával, a motorok számára kifejlesztett speciális alumínium vázszerkezettel, valamint fejlett elektromos töltéstárolóval és futóművel kombinálja. A 2+2 üléses sportautó a vezetés egy teljesen új élményét nyújtja: miközben összesen 362 lóerős maximális teljesítményével álló helyzetből 4,4 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre, átlagfogyasztása csupán 2,1 l/100 km, károsanyag-kibocsátása pedig mindössze 49 g/km. Az i8-as modellben alkalmazott plug-in hibrid hajtásrendszer az EfficientDynamics stratégia legújabb mérföldköve: a BMW TwinPower Turbo technológiával szerelt háromhengeres belsőégésű erőforrás és a BMW eDrive technológiát alkalmazó elektromos motor kombinációja. Az 1,5 literes, 231 lóerős és 320 Nm forgatónyomatékú benzinmotor egy hatsebességes automataváltón keresztül a hátsó kerekeket, míg a 131 lóerős és 250 Nm forgatónyomatékú elektromos motor egy kétfokozatú automataváltón keresztül az első kerekeket hajtja. A BMW i8 tisztán elektromos meghajtással akár 120 km/órás sebességre és 37 kilométeres hatótávolságra képes. Comfort módban az intelligens energiagazdálkodás a belsőégésű motort és az elektromos motort optimális terhelés-megosztás szerint működteti, így a hatótávolság akár 600 kilométerre nő az EU-tesztciklus mérései szerint.

Így készül a BMW i8
Kattintásra képgaléria nyílik.

Kiemelt Partnereink